Pesto ze špenátu a medvědího česneku

05.04.2022

Vždy, když začíná jaro, mám chuť na lehčí a svěží recepty. No a k nim patří samozřejmě čerstvá pesta. Toto pesto je opravdu jarní a to díky medvědímu česneku, který roste ve volné přírodě jen v tomto období. Kombinace s čerstvým špenátem je naprosto skvělá. Výroba pesta je velice jednoduchá a Vaše kreativita zde může růst. Kombinovat můžete téměř vše :). Já doufám, že Vám tato kombinace zachutná a Vy si vždy na jaře vzpomenete na tento recept a uděláte si ho :).

SUROVINY :

  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g medvědího česneku
  • 50 g čerstvého špenátu
  • 100 ml olivového oleje
  • 40 g parmazánu
  • sůl dle chuti

POSTUP :

Medvědí česnek a špenát řádně omyjeme a osušíme.

Slunečnicová semínka dáme na pánvičku na slabý oheň a na sucho pražíme dozlatova. Pozor ať nezhořknou. Než je přidáme do pesta, musí být vychladlá. Já osobně si je pražím den předem.

Medvědí česnek dáme do mixéru s polovinou oleje a mixujeme do kaše. Poté přidáme špenát a mixujeme znovu. Přidáme semínka a zbytek olivového oleje. Mixujeme do hladka.

Pokud se vám zdá být pesto tuhé, přidejte olivový olej.

Nakonec přidáme nastrouhaný parmazán a promícháme. V tuto chvíli ochutnáme a doladíme solí.

Dáme do čisté sklenice a můžeme skladovat v lednici cca 4 dny.

Dobrou chuť

TIPY :

Můžeme servírovat s těstovinami nebo s rozpečeným pečivem. U nás doma toto pesto máme nejraději s klasickými semolinovými špagetami.

Při servírování pesta s těstovinami doporučuji těstoviny pokapat čerstvou citrónovou šťávou :)