Pikantní čočka se zeleninou

30.12.2022

Určitě moc dobře víte, že jíst luštěniny je velice zdravé a prospěšné pro naše tělo. Hnědá čočka je velmi dobře známá a také opravdu zdravá. Obsahuje velké množství bílkovin, dále také vlákninu, vitamín B, železo a spousty dalších vitamínů a minerálů. Je typická pro naši českou kuchyni a lidé jsou zvyklí ji používat buď klasickým způsobem na kyselo nebo do polévky. Ale nemusí tomu tak být vždy. A tento recept na pikantní čočku se zeleninou Vás o tom přesvědčí. Její chuť je kombinací naší známé čočky na kyselo a to díky vinnému octu, ale zároveň Vás zde vůně a chuť římského kmínu, chilli papričky a koriandru  zavede do daleké Asie. Díky použitým surovinám je jídlo zcela plnohodnotné a syté, proto si k němu naservírujte pouze kousek bagetky nebo jak máme v oblibě u nás doma, domácí naan. Doufám, že vyzkoušíte a zařadíte tento lahodný pokrm do Vašeho jídelníčku. Přeci jen jíst stále to stejné dokola není úplně ono :))

Pikantní čočka se zeleninou
Pikantní čočka se zeleninou

Počet porcí : 4 - 6 porcí

SUROVINY :

  • 330 g zelené čočky
  • 150 g pórku
  • 130 g řapíkatého celeru
  • 180 g červené papriky
  • 130 g bílé cibule
  • 130 g mrkve
  • 340 g brambor
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 čajové lžičky uzené papriky
  • 2 čajové lžičky římského kmínu
  • 4 ks bobkového listu
  • 5 ks česneku
  • 3 - 4 polévkové lžíce vinného octa
  • 2 čajové lžičky mouky + hrnek vody z uvařené čočky
  • 2 čajové lžičky koření vegoš - něco na způsob zeleninového bujónu
  • 2 čajové lžičky nasekané šalvěje
  • 1 ks chilli papričky
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
Čočka se zeleninou
Čočka se zeleninou


POSTUP :

Nejprve si dáme vařit čočku společně s bobkovým listem a se 4 stroužky česneku. Chvíli před scezením osolíme. Odděláme si 1 hrnek vody a odstraníme bobkový list (ten vyhodíme) a česnek. Ten poté přidáme k zelenině.

Mezitím si nachystáme veškerou zeleninu. Očistíme ji a omyjeme. Brambory, papriku a mrkev nakrájíme na menší kostky a dáme stranou. Cibuli a chilli papričku nasekáme na jemno. Řapíkatý celer na malé kostečky a pórek také na drobno,

Ve větším hrnci si rozehřejeme olej a vložíme do něj cibuli a chilli. Necháme rozvonět a poté přiklopíme pokličkou a dusíme cca 5 minut. Poté přidáme brambory, mrkev, papriku, řapíkatý celer a necháme opět dusit pod poklicí cca 10 minut. Poté přidáme pórek, koření a necháme rozvonět. Přisypeme mouku, jemně zapražíme, přidáme vodu z čočky a jemně osolíme. Necháme společně vařit do změknutí zeleniny na zkus, poté přidáme uvařenou čočku, rozetřený uvařený česnek, vinný ocet, který přidáváme postupně po lžičkách a necháme společně vařit cca 5 minut. Ochutnáme, doladíme solí, pepřem, popřípadě vinným octem a čerstvým česnekem, který nastrouháme najemno.

Pokud je čočka moc kyselá, dolaďte cukrem.

Servírujte s pečivem, nebo s naanem, ozdobené čerstvou chilli papričkou, nasekaným koriandrem nebo petrželkou.

Dobrou chuť