Pikantní hokaido polévka s kokosem

23.09.2022

Krémové polévky jsou naprosto skvělá záležitost. V podstatě se dají připravit z čehokoliv. A u nás doma je milujeme. Vždy když začíná podzim, okamžitě přesedlám na krémové polévky a využívám k tomu sezónní potraviny. Takové polévky nás nejen pěkně zahřejí, ale i zasytí a dodají také potřebné živiny. Takovým symbolem podzimu jsou dýně a kombinací a receptů na polévku jedné z těchto úžasných plodin, a to dýně hokaido, jsou spousty a každý si z nich může vybrat ten svůj oblíbený. My máme v oblibě chutě Indie a jídla si tím pádem rádi přiostříme.  U nás doma je tedy volba jasná. Dýně hokaido se totiž naprosto skvěle hodí ke kokosovému mléku a když k tomu přidáte ještě zázvor, kurkumu a kari pastu je z toho pochoutka, která potěší Vaše chuťové pohárky, zahřeje Vás a zasytí Vaše bříško. A pokud nemáte rádi pálivá jídla, chilli prostě vynechte.

SUROVINY :

  • 500 g dýně hokaido
  • 6 lžic červené čočky
  • 1 ks větší cibule
  • 2 ks malé mrkve
  • 165 ml kokosového mléka ( v plechu )
  • 1 litr vody/zeleninový vývar
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 ks chilli papriček
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 1,5 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 2 lžičky žluté kari pasty
Hokaido polévka
Hokaido polévka

Na ozdobu :

  • orestovaný kokos
  • opražené arašídy
  • čerstvý koriandr
  • citrón
  • chilli paprička

Hokaido polévka s kokosem
Hokaido polévka s kokosem

POSTUP :

V první řadě si veškerou zeleninu očistíme a důkladně omyjeme. Cibuli, česnek, mrkev a zázvor oloupeme. Hokaido zbavíme semínek, neloupeme.

Na oleji orestujeme cibulku s chilli papričkami. Necháme společně dusit pod pokličkou cca 10 minut. Mezitím si nakrájíme mrkev a dýni na kostky. Česnek a zázvor nastrouháme najemno na struhadle.

Do podušené cibulky přidáme kari pastu, kterou necháme rozpustit. Poté přidáme česnek a zázvor a necháme rozvonět. Přisypeme dýni, mrkev a veškeré suroviny necháme spojit a jemně opražit. Nasypeme zbytek koření ( kurkumu, římský kmín, koriandr ) a červenou čočku, rozvoníme a zalijeme vodou/zeleninovým vývarem.

Vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem, nalijeme kokosové mléko a dochutíme soli a pepřem.

PS: pro lepší zážitek chutí servírujeme polévku společně s orestovaným kokosem ( strouhaným najemno ), nasekanými a orestovanými arašídy a čerstvým koriandrem. Můžeme přidat ještě čerstvou citrónovou šťávu.

Dobru chuť