Pikantní hokaido polévka s kokosem
Krémové polévky jsou naprosto skvělá záležitost. V podstatě se dají připravit z čehokoliv. A u nás doma je milujeme. Vždy když začíná podzim, okamžitě přesedlám na krémové polévky a využívám k tomu sezónní potraviny. Takové polévky nás nejen pěkně zahřejí, ale i zasytí a dodají také potřebné živiny. Takovým symbolem podzimu jsou dýně a kombinací a receptů na polévku jedné z těchto úžasných plodin, a to dýně hokaido, jsou spousty a každý si z nich může vybrat ten svůj oblíbený. My máme v oblibě chutě Indie a jídla si tím pádem rádi přiostříme. U nás doma je tedy volba jasná. Dýně hokaido se totiž naprosto skvěle hodí ke kokosovému mléku a když k tomu přidáte ještě zázvor, kurkumu a kari pastu je z toho pochoutka, která potěší Vaše chuťové pohárky, zahřeje Vás a zasytí Vaše bříško. A pokud nemáte rádi pálivá jídla, chilli prostě vynechte.
SUROVINY :
- 500 g dýně hokaido
- 6 lžic červené čočky
- 1 ks větší cibule
- 2 ks malé mrkve
- 165 ml kokosového mléka ( v plechu )
- 1 litr vody/zeleninový vývar
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 ks chilli papriček
- 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička kurkumy
- 1,5 lžičky římského kmínu
- 1 lžička koriandru
- 2 lžičky žluté kari pasty
Na ozdobu :
- orestovaný kokos
- opražené arašídy
- čerstvý koriandr
- citrón
- chilli paprička
POSTUP :
V první řadě si veškerou zeleninu očistíme a důkladně omyjeme. Cibuli, česnek, mrkev a zázvor oloupeme. Hokaido zbavíme semínek, neloupeme.
Na oleji orestujeme cibulku s chilli papričkami. Necháme společně dusit pod pokličkou cca 10 minut. Mezitím si nakrájíme mrkev a dýni na kostky. Česnek a zázvor nastrouháme najemno na struhadle.
Do podušené cibulky přidáme kari pastu, kterou necháme rozpustit. Poté přidáme česnek a zázvor a necháme rozvonět. Přisypeme dýni, mrkev a veškeré suroviny necháme spojit a jemně opražit. Nasypeme zbytek koření ( kurkumu, římský kmín, koriandr ) a červenou čočku, rozvoníme a zalijeme vodou/zeleninovým vývarem.
Vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem,
nalijeme kokosové mléko a dochutíme solí a pepřem.
PS: pro lepší zážitek chutí servírujeme polévku společně s orestovaným kokosem ( strouhaným najemno ), nasekanými a orestovanými arašídy a čerstvým koriandrem. Můžeme přidat ještě čerstvou citrónovou šťávu.
Dobrou chuť