Plněná kapsa se špenátovým krémem a prosciuttem
Teď si asi říkáte : "Veganské prosciutto??" "To bude zase další obarvená hmota, plná éček a názvů, které ani nevyslovím. " No tak tady Vás budu muset vyvést z omylu. Toto prosciutto je jiné. Chuťově je opravdu výborné, struktura je pevná a opravdu připomíná strukturu uzrálého salámu. Složení je neuvěřitelně jednoduché, srozumitelné a neschovává se v něm nic tajného. Jednoduše skvělý veganský produkt na trhu. A kdo za tímto skvostem stojí? Je to slovenská společnost DOBRÁ PŘÍRODA o které jsem Vám už několikrát psala, například ve spojitosti s famózní veganskou klobaňou, kterou ráda používám do Zelné polévky ( recept na ni je ZDE ). Ale zpět k prosciuttu. Jak víte, tak tento salám pochází původně z Itálie, ale samozřejmě ho můžeme najít i v dalších přímořských státech. Když se řekne Itálie, hned si určitě jako první potraviny vybavíte rajčata, mozzarelu, bazalku, olivový olej a to vše v prvotřídní kvalitě a chuti. Přesně to jsem volila i já. Jednoduché, čerstvé potraviny plné chuti a barev. No a aby to nebyla úplná nuda, tak jsem tuto kapsu z listového těsta, mimo jiné, naplnila špenátovým krémem. Jeho příprava je jednoduchá. Vše se vloží do mixéru a pak si jen pohrajete s jeho chutí. Pokud se Vám chce trávit v kuchyni více času, můžete si tuto kapsu udělat ne z kupovaného listového těsta, ale z domácího těsta na pizzu. Ti, co nahání čas, si tento recept udělají přesně podle návodu. Jo PS: kdo nemá silken tofu, přidá cca o 30 g kešu ořechů víc a následně je bude mixovat s vodou. Tu přidávejte postupně po troškách. Také se tento recept dá udělat v menších porcích, takže je můžete servírovat třeba na různých oslavách jako jednohubky. Jinak Vám přeji ať Vám tento recept chutná a ať si zamilujete tyto salámy stejně jako my doma :))
Počet porcí : 2 velké kapsy
SUROVINY :
Na kapsu :
- 275 – 300 g veganského rozváleného listového těsta
- Polohrubá mouka
- Olej s vodou / veganské máslo
Na dokončení :
- 140 - 180 g rajčat
- 80 g veganské mozzarelly - nemusí být
- 2 ks balení vegan Prosciutto crudo od DOBRÁ PŘÍRODA
- Dvě hrsti čerstvého špenátu
- Jedna hrst čerstvé bazalky
Na pesto :
- 120 g čerstvého špenátu
- 30 g bazalky
- 50 g silken tofu
- 80 g kešu ořechů
- 10 – 15 g česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Jako první si uděláme špenátový krém, a to tak, že si dáme namočit kešu ořechy cca na hodinu. Poté je slijeme, vložíme je do výkonného mixéru rozmixujeme na hladko. Poté k nim vložíme špenát, olej, bazalku, sůl, pepř, česnek, tofu a rozmixujeme na hladko. Hotový krém vložíme do lednice ztuhnout. Kdyby byl moc hustý, zředíme pomocí silken tofu.
Troubu si rozehřejeme na 160°C - 170 °C. Rozválené listové těsto rozpůlíme a okraje jemně zarolujeme do kulatého tvaru. Poté listové těsto obrátíme (ohnuté okraje jsou nyní dole na pečicím papíře), posypeme polohrubou moukou a lehce přehneme přesně na půl. Na těsto netlačíme, nechceme, aby se nám přilepilo. Potřeme rozšlehaným olejem s vodou a pečeme v troubě do zlatavé barvy. Necháme zchladnout.
Nyní už budeme jen kompletovat. Veškerou zeleninu omyjeme, osušíme. Rajčata nakrájíme na libovolné plátky, mozzarellu taktéž.
Kapsu opatrně otevřeme, dno potřeme velkou vrstvou špenátového krému, poklademe salámem, špenátem, bazalkou, rajčaty, mozzarellou a kapsu zavřeme.
Ihned servírujeme a já Vám přeji dobrou chuť.