Plněné cukety s tempehem
Recept nemusí být vždy složitý, na dvě stránky A3 a ze surovin, které jen těžko seženete, aby byl chutný. Až vyzkoušíte tento recept na zapečené cuketky, sami uznáte, že ne nadarmo se říká: "V jednoduchosti je síla". V dnešní době je opravdu někdy zapotřebí uvařit něco rychle. Uzený tempeh je nejen zdravou alternativou živočišných bílkovin, ale i skvěle dochutí jídlo. Nemusíte přemýšlet na dalším dochucování. Vyzkoušejte a uvidíte :)).
SUROVINY :
- 5 malých cuket ( cca 20 cm dlouhých )
- 1 balení uzeného tempehu
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- větší hrst šalvěje
- 1 lžíce olivového oleje + na potření cukety
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Cukety omyjeme, rozkrojíme napůl a malou lžičkou opatrně vydlabeme jejich vnitřek.
Vytvoříme si tzv. lodičky, které dáme na plech s pečicím papírem.
Lodičky jemně potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180°C - 200°C zhruba na 25 minut. Jen na tak dlouho aby nám změkly.
Mezitím si nakrájíme na kostky cibuli a dáme do kastrolu společně s olivovým olejem. Pár minut pražíme, poté zakryjeme pokličkou a dusíme cca 10 minut.
Nakrájíme na kostečky vnitřek cukety (kterou jsme si vydlabali) a nastrouháme si česnek.
Po 10 minutách přidáme cuketu a pražíme 2 minuty. Přidáme česnek, rozdrobený uzený tempeh a pod pokličkou necháme vše spojit. Až se cuketa rozvaří, přidáme nasekanou šalvěj a dochutíme solí a pepřem.
Vytáhneme cuketové lodičky z trouby a naplníme udělanou směsí. Dáme zpět do trouby a pečeme cca dalších 25 minut.
Servírujte například s pečenými brambory ve slupce.
Dobrou chuť
TIP : Uzený tempeh má už svoji výraznou chuť, proto se nemusí jídla nijak zvlášť dochucovat a je dostatečně slaný, takže pozor se solí.