Plněný zapečený patizon
Jakmile začne sezóna patizonu, je tento recept úplně první na seznamu. Miluji ho nejen pro jeho jednoduchost, chuť, ale i pro jeho nádherný vzhled. Tento druh servírovaní patizonu je podle mého názoru opravdu sexy. A ten kdo mě sleduje, moc dobře ví, že neustále dokolečka opakuji, že je důležité vnímat jídlo nejen podle vůně, chuťových pohárků, ale i vizuálně. Vizuální podání vidíte na fotografii, vůni neucítíte, pokud si tento recept neuvaříte doma a chuť se Vám pokusím popsat, i když nejlepší je to zažít na vlastní pohárky. Náplň je podobná tzv. bulguritu, kde se mísí jemná oříšková chuť bulguru, na zkus udělané čerstvé zeleniny smíchané s trochou česneku s chutí osvěžující petrželové nati. To vše je podtrhnuto chutí marinovaného tempehu a lahůdkového droždí, které připomíná chuť sýra. A všechny tyto chutě spojíte s jemnou a svěží chutí patizonu. Jednoduše se Vám toto jídlo plné jemných a nádherně vyrovnaných chutí bude rozplývat v ústech...
Počet porcí : 3 porce - 4 menší
SUROVINY :
- 2 ks patizonu – cca 460 g a 580 g
- 70 g syrového bulguru
- 60 g červené cibule
- 60 g červené papriky
- 50 g zelených fazolek
- 20 g petrželové natě
- 15 – 20 g česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 200 g marinovaného tempehu
- 2 čajové lžičky lahůdkového droždí
- 1,5 čajové lžičky směsi koření na gyros
POSTUP :
Nejdříve rozehřejeme troubu na 190°C a nachystáme si nízký plech. Patizony důkladně omyjeme , odkrojíme vrchní čepičku a vydlabeme semínka. Za pomocí lžíce si vydlabeme měkkou část patizonu a tím si vytvoříme tzv. misku. Vnitřek patizonu jemně osolíme a vložíme na plech. Pokud máte patizony mladé, vložte do trouby a pečte cca 30 minut. Pokud máte tvrdší, zabalte je do alobalu a pečte cca 45 minut.
Mezitím si uvaříme bulgur, nejlépe v zeleninovém vývaru. Během vaření bulguru a pečení patizonu si očistíme a nakrájíme zeleninu. Cibuli na malé kostečky, papriku na malé kostečky, fazolky rozkrojíme cca na 3 části, česnek na plátky, vnitřek patizonu na drobno, petrželovou nať nasekáme na jemno a tempeh na větší kusy.
V hluboké pánvi rozehřejeme olej, vložíme cibuli a po pár minutách vložíme nakrájený patizon. Necháme společně dusit. Poté přidáme česnek, papriku, fazolky a společně restujeme 5 minut. Zelenina by měla být tvrdkavá. Přidáme koření, sůl, pepř, lahůdkové droždí, uvařený bulgur, nasekanou petrželku, vše zamícháme, popřípadě dochutíme a dáme stranou.
Na stejné pánvi orestujeme do křupava tempeh a přidáme k bulguru.
Nyní si vytáhneme patizon z trouby a opatrně naplníme vnitřky bulgurovou směsí a vložíme na dalších 15 minut do trouby.
Poté již můžeme servírovat a to jako hlavní jídlo, například se salátem.
Dobrou chuť