Plněný zapečený patizon

26.09.2023
Jakmile začne sezóna patizonu, je tento recept úplně první na seznamu. Miluji ho nejen pro jeho jednoduchost, chuť, ale i pro jeho nádherný vzhled. Tento druh servírovaní patizonu je podle mého názoru opravdu sexy. A ten kdo mě sleduje, moc dobře ví, že neustále dokolečka opakuji, že je důležité vnímat jídlo nejen podle vůně, chuťových pohárků, ale i vizuálně. Vizuální podání vidíte na fotografii, vůni neucítíte, pokud si tento recept neuvaříte doma a chuť se Vám pokusím popsat, i když nejlepší je to zažít na vlastní pohárky. Náplň je podobná tzv. bulguritu, kde se mísí jemná oříšková chuť bulguru, na zkus udělané čerstvé zeleniny smíchané s trochou česneku s chutí osvěžující petrželové nati. To vše je podtrhnuto chutí marinovaného tempehu a lahůdkového droždí, které připomíná chuť sýra. A všechny tyto chutě spojíte s jemnou a svěží chutí patizonu. Jednoduše se Vám toto jídlo plné jemných a nádherně vyrovnaných chutí bude rozplývat v ústech...

Počet porcí : 3 porce - 4 menší 

SUROVINY :

  • 2 ks patizonu – cca 460 g a 580 g
  • 70 g syrového bulguru
  • 60 g červené cibule
  • 60 g červené papriky
  • 50 g zelených fazolek
  • 20 g petrželové natě
  • 15 – 20 g česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 200 g marinovaného tempehu
  • 2 čajové lžičky lahůdkového droždí
  • 1,5 čajové lžičky směsi koření na gyros


Plněný pečený patizon
Plněný pečený patizon

POSTUP :

Nejdříve rozehřejeme troubu na 190°C a nachystáme si nízký plech. Patizony důkladně omyjeme , odkrojíme vrchní čepičku a vydlabeme semínka. Za pomocí lžíce si vydlabeme měkkou část patizonu a tím si vytvoříme tzv. misku. Vnitřek patizonu jemně osolíme a vložíme na plech. Pokud máte patizony mladé, vložte do trouby a pečte cca 30 minut. Pokud máte tvrdší, zabalte je do alobalu a pečte cca 45 minut.

Mezitím si uvaříme bulgur, nejlépe v zeleninovém vývaru. Během vaření bulguru a pečení patizonu si očistíme a nakrájíme zeleninu. Cibuli na malé kostečky, papriku na malé kostečky, fazolky rozkrojíme cca na 3 části, česnek na plátky, vnitřek patizonu na drobno, petrželovou nať nasekáme na jemno a tempeh na větší kusy.

V hluboké pánvi rozehřejeme olej, vložíme cibuli a po pár minutách vložíme nakrájený patizon. Necháme společně dusit. Poté přidáme česnek, papriku, fazolky a společně restujeme 5 minut. Zelenina by měla být tvrdkavá. Přidáme koření, sůl, pepř, lahůdkové droždí, uvařený bulgur, nasekanou petrželku, vše zamícháme, popřípadě dochutíme a dáme stranou.

Na stejné pánvi orestujeme do křupava tempeh a přidáme k bulguru.

Nyní si vytáhneme patizon z trouby a opatrně naplníme vnitřky bulgurovou směsí a vložíme na dalších 15 minut do trouby.

Poté již můžeme servírovat a to jako hlavní jídlo, například se salátem.

Dobrou chuť