Podzimní dýňová rýže na sladko

07.10.2024
Tento recept vznikl úplnou náhodou už minulý rok. Ale osobně mohu říci, že to byl velice příjemný omyl. Možná se Vám bude zdát zvláštní kombinace dýně, rýže a kokosového mléka, ale s upřímným srdcem mohu sdělit, že ta kombinace je naprosto kouzelná. Je to skvělý podzimní recept na sladkou snídani, která Vás v chladném ránu zahřeje a také zasytí. Kokosové mléko tuto kaši nádherně zjemní a dodá jí zdravé tuky. Vlašské ořechy se nám postarají o bílkoviny, góji zase o vitamíny a minerály a dýně o vlákninu, krásnou barvu a výtečnou chuť společně s podzimním kořením. Můžete si ji udělat i na dva dny dopředu, jen ji doporučuji před servírováním ohřát, má poté lepší konzistenci i celkovou chuť. No... myslím si, že tady už není co dodat. Jen možná to, že je to velice snadný recept a dokáže ho uvařit kdokoliv. Potěší Vaše tělo i duši a milovníci dýní by tento recept měli určitě vyzkoušet :))

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 200 g rýže na sladká jídla
  • 320 g vody
  • 400 ml kokosového mléka v plechovce
  • 220 g máslové dýně
  • 30 g vody
  • 40 g góji
  • 1 čajová lžička skořice
  • 3/4 čajové lžičky badyánu
  • 1,5 polévkové lžíce medu
  • Špetka kurkumy
  • Špetka soli

Na ozdobu :

  • Vlašské ořechy
  • Jablko / hruška
  • Jedlé květy

¨POSTUP :

Nejprve si dáme vařit 200 g rýže s 320 g vody a solí. V druhém rendlíku si dáme vařit 220 g máslové dýně s 30 g vody.

Jakmile je dýně měkká, dáme ji stranou a přidáme veškeré koření, med, polovinu kokosového mléka a rozmixujeme vše tyčovým mixérem.

Do uvařené rýže přidáme druhou polovinu kokosového mléka a necháme cca 5 minut společně vařit, poté dáme stranou. Přidáme dýňovou směs, důkladně zamícháme a můžeme servírovat.

Hotovou kaši ozdobíme jablkem nebo hruškou, vlašskými ořechy, namočenými góji, klidně i jedlými květy a já Vám přeji dobrou chuť.