Podzimní sušenky z dýně hokaido
Milovníci zajímavých a neotřelých chutí zpozorní a zastaví se u tohoto receptu na dýňové sušenky. Jejich zajímavá chuť spočívá v naprosté a harmonické kombinaci dýňového pyré a sladkých rozinek. Jemně příjemná chuť medu se pojí se štiplavým zázvorem, s osvěžující citrónovou šťávou a skořicí, která zahřeje celé naše tělo a provoní celý dům. Krásná harmonie chutí. Navíc recept je opravdu snadný, když zaměníte med za jiné sladidlo, tak je recept i veganský. Z dýně se dá jednoduše opravdu kouzlit a použité suroviny se k ní nádherně hodí jak na sladko, tak i na slano. Na fotografii vidíte, že jsem použila razítko na sušenky. Pokud tuto vychytávku nemáte, vůbec nevadí. Jednoduše si vykrojte jakýkoliv tvar, který zrovna chcete. U vykrajování bych klidně použila i dětské pomocníky. Alespoň je zabavíte a vzniknou nádherné, originální i výborné sušenky :))
SUROVINY :
- 150 g dýňového pyré
- 180 g špaldové celozrnné mouky
- 55 g kokosového oleje bez parfemace
- 50 g medu / datlového sirupu
- Kůra z 1/2 citrónu
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička skořice
- 1/4 čajové lžičky kurkumy
- 2 cm velký zázvor
- 2 hrsti rozinek
- Špetka soli
- Špetka kajenského pepře
POSTUP :
Rozehřejeme troubu na 160°C a nachystáme si 2 plechy s pečicím papírem.
V jedné míse smícháme mouku se solí a dáme stranou. Do druhé vložíme pyré, med, šťávu i kůru z citrónu, čerstvý zázvor nastrouhaný najemno, rozpuštěný kokosový olej a zamícháme. Poté přidáme skořici, kurkumu, kajenský pepř, rozinky a opět promícháme.
Nyní postupně do tekuté směsi přidáváme sypkou směs a vypracujeme lesklé kompaktní těsto. Pracujeme s ním rychle.
Na pomoučeném vále rozválíme 1/2 těsta na cca výšku rozinek (jakmile válíte těsto více na tenko, rozinky mají tendenci těsto trhat a vypadávat z něho) a za pomoci razítka vykrajujme sušenky. Vkládáme ihned na plech a pečeme na 160°C cca 10 minut. Pokud máte rádi sušenky tvrdší, nechte je tam cca 15 minut.
Takto opakujte do té doby, dokud máte těsto. Takto upečené sušenky Vám vydrží cca 10 dní v uzavřené nádobě.
Přeji dobrou chuť
POZNÁMKA :
1) Tento recept je na typicky tvrdší sušenky. Nejsou to žádné měkké cookies :))
2) Pokud nemáte razítko na sušenky, vůbec to nevadí, prostě je jakkoliv vykrojte. Fantazii se meze nekladou :))