Pohankové rizoto
Máte rádi rizoto? Vyměňte rýži třeba za bulgur nebo pohanku jako my doma. Pohanka je velice zdravá a chutná potravina, neobsahuje lepek, takže ji mohou konzumovat i lidé trpící celiakií. Ma velký obsah rutinu, látky, která léčí problémy s cévami a křečovými žílami. Má jemně oříškovou chuť a příjemně ozvláštní Váš jídelní stůl. Tempeh můžete vyměnit za opražený seitan, robi nebo tofu a zeleninu samozřejmě také, dle vlastní libosti.
Počet porcí : 4
SUROVINY :
- 230 g pohanky
- necelé 2 hrnky vody
- 150 g mražené kukuřice
- 100 g pórku
- 2 ks mrkve
- 1 ks cibule
- 3 ks česneku
- 1 ks červené papriky
- 1 menší cuketa
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2-3 lžičky směsi koření ( petrželová nať, medvědí česnek, chilli vločky)
- 2 balení asia tempehu
POSTUP :
Pohanku propereme a zalijeme vodou. Dáme vařit cca na 8 minut než se veškerá voda vyvaří a pohanka je měkká.
Mezitím si nakrájíme zeleninu na menši kostečky.
V hluboké wok pánvi si rozehřejeme olej a cca 5 - 8 minut pražíme uvařenou pohanku. Poté přímo do pánve přidáme nejtvrdší zeleninu ( mrkev, cibuli, papriku ) a pražíme cca dalších 5 minut.
Po uplynutí přidáme zbývající zeleninu. Osolíme, opepříme a přidáme směs koření. Vše pražíme dalších cca 5 - 10 minut tak , aby byla zelenina na zkus.
Na tenké plátky nakrájíme tempeh a na sucho na pánvi opražíme do zlatova.
Na talíř dáme pohanku se
zeleninou, poklademe opraženým tempehem a ozdobíme čerstvou petrželovou natí.
Dobrou chuť