Pohankové rizoto

27.12.2021

Máte rádi rizoto? Vyměňte rýži třeba za bulgur nebo pohanku jako my doma. Pohanka je velice zdravá a chutná potravina, neobsahuje lepek, takže ji mohou konzumovat i lidé trpící celiakií. Ma velký obsah rutinu, látky, která léčí problémy s cévami a křečovými žílami. Má jemně oříškovou chuť a příjemně ozvláštní Váš jídelní stůl. Tempeh můžete vyměnit za opražený seitan, robi nebo tofu a zeleninu samozřejmě také, dle vlastní libosti.

Počet porcí : 4

SUROVINY :

  • 230 g pohanky
  • necelé 2 hrnky vody
  • 150 g mražené kukuřice
  • 100 g pórku
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 3 ks česneku
  • 1 ks červené papriky
  • 1 menší cuketa
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2-3 lžičky směsi koření ( petrželová nať, medvědí česnek, chilli vločky)
  • 2 balení asia tempehu

POSTUP :

Pohanku propereme a zalijeme vodou. Dáme vařit cca na 8 minut než se veškerá voda vyvaří a pohanka je měkká.

Mezitím si nakrájíme zeleninu na menši kostečky.

V hluboké wok pánvi si rozehřejeme olej a cca 5 - 8 minut pražíme uvařenou pohanku. Poté přímo do pánve přidáme nejtvrdší zeleninu ( mrkev, cibuli, papriku ) a pražíme cca dalších 5 minut.

Po uplynutí přidáme zbývající zeleninu. Osolíme, opepříme a přidáme směs koření. Vše pražíme dalších cca 5 - 10 minut tak , aby byla zelenina na zkus.

Na tenké plátky nakrájíme tempeh a na sucho na pánvi opražíme do zlatova.

Na talíř dáme pohanku se zeleninou, poklademe opraženým tempehem a ozdobíme čerstvou petrželovou natí.
Dobrou chuť