Pohankovo – tempehové kuličky
U nás doma milujeme jídla ve stylu od každého něco. Takový styl budha bowl neboli u nás doma budha plate. Je to velice vděčný styl jídla. V podstatě nakrájíte kousky zeleniny (nejlépe se v těchto jídlech schovají zbytky neboli poslední kousky zeleniny, které Vám zbyly), naskládáte úhledně na talíř, doladíte dresinkem, který servírujete bokem v mističce a už Vám chybí jen bílkoviny a sacharidy. A abyste to pořád neměli stejné, můžete si udělat právě tyto skvělé pohankovo - tempehové kuličky, které toto naprosto jednoduché a fantasticky vypadající jídlo ozvláštní a vyzdvihnou ho o další level výše. Výroba kuliček je snadná a určitě nečekejte žádný vysušený nudný kousek těsta v ústech. Ba naopak... Konzistence kuliček je příjemně vláčná, jsou málo kalorické a plné prospěšných látek. Jejich vyvážená chuť, vytvořená kombinací chuti jemně oříškové pohanky a uzeného tempehu, podtrhne i jednoduchý salát, do kterého je přidáte. Překvapíte nejen své chuťové pohárky, ale i svoji rodinu, přátele, v podstatě každého komu toto jídlo připravíte :))
SUROVINY :
- 190 g uzeného tempehu
- 70 g červené cibule
- 30 g lněných semínek
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 15 g česneku
- 3/4 čajové lžičky soli
- Pepř dle chuti
- 150 g pohanky
- 1 hrnek vody
- 2 čajové lžičky majoránky
- 1,5 čajové lžičky drceného kmínu
- 4 čajové lžičky plnotučné hořčice
- 3 čajové lžičky BBQ omáčky
- 1,5 čajové lžičky lahůdkového droždí
POSTUP :
Jako první dáme vařit pohanku s 1 hrnkem vody do jejího změknutí a vstřebání veškeré tekutiny a necháme vychladnout.
Mezitím si pomeleme lněná semínka a očistíme si česnek a cibuli. Na rozpáleném oleji opražíme cibulku a dáme ji stranou.
Do výkonného mixéru vložíme vychladlou pohanku a cibuli, tempeh nakrájený na libovolné kousky, česnek nastrouhaný najemno a zbytek surovin. Vše rozmixujeme do hladka a necháme cca 15 minut v lednici odpočinout.
Rozpálíme si troubu na 200°C, vezmeme si plech vystlaný pečicím papírem nebo pečicí fólií a pomažeme jemně rostlinným olejem. Nyní budeme vytvářet kuličky, jemně si namažeme ruce olejem a tvarujeme libovolně velké kuličky. Jakmile se kulička nebude lesknout na povrchu, opět si namažeme ruce olejem a tvarujeme dál. Až budou všechny kuličky na plechu, vložíme do trouby na 200°C, po 10 minutách kuličky obrátíme a pečeme dalších 10 minut.
Podáváme jako bílkovinu a sacharidy v budha bowlu nebo jako součást zeleninového salátu.
Já Vám přeji dobrou chuť