Polévka z brokolice a kapusty
Tato polévka z brokolice a kapusty je nadupaná nálož vitamínů, minerálů a samozřejmě neuvěřitelných chutí. Přesně to co hledáte, potřebujete a Vaše tělo po tom v zimě touží. Teplá, hustá polévka, která Vás v zimě zahřeje, zasytí. Díky brokolici obsahuje velké množství vitamínů jako jsou A,B,C, K a E. Dále vyniká obsahem vápníku, železa, hořčíku, draslíku, zinku a selenu. Růžičková kapusta obsahuje též velké množství vitamínů a minerálních látek. Co je na ní ale hodně zajímavé, je obsah thiaminu a kyseliny listové. Jsou totiž důležité pro duševní svěžest, soustředění, odolnost vůči stresu i pro fyzickou výkonnost. No a abychom nebyli jen u obsahu zdravých látek ( ne každého to asi zajímá :) ), podíváme se na tu fantastickou chuť a kombinaci použitých surovin, která je podle mě naprosto okouzlující a hodí se do chladného a pochmurného dne. Upřímně, tuto kombinaci bych si v létě ani na jaře nedala. Prostě se hodí k zimě. Chuť brokolice a kapusty všichni určitě znáte. A tato krémová polévka plná těchto chutí je spojena s výraznou chutí libečku, která připomíná tzv. maggi koření a petrželovou natí, která vše osvěží. Za nepostradatelnou součást na dokončení polévky a vytvoření tzv. wow efektu považuji domácí chipsy a veganskou slaninu. Vše pěkně poctivě smažené na rostlinném oleji. Hmm....jen co to píšu, tak se mi sbíhají sliny. Krémová polévka plná chuti libečku, s křupavou osmaženou slaninou a domácími bramborovými chipsy....neříkejte, že toto vážně Vaše tělo v zimě nechce :))
SUROVINY :
- 500 g brokolice
- 250 g růžičkové kapusty
- 80 g cibule
- 20 g česneku
- 40 g petrželové nati
- 5g čerstvého libečku
- 2 litry vody / vývaru
- 1 ks nekuřecího bujonu z DM drogerie
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 4 ks bobkového listu
- 8 ks nového koření
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- Šťáva z 1/2 citrónu
Na ozdobu :
- Veganská slanina
- 3 ks malých brambor
- Petrželová nať
- Veganská zakysaná smetana
POSTUP :
Nejprve si důkladně umyjeme brambory a i se slupkou nastrouháme / nakrájíme na plátky. Vložíme do misky a zalijeme vodou. Později z nich budeme smažit chipsy na ozdobu. Pokud bramborové chipsy nechcete, tento krok a tím i surovinu, vynechejte.
Růžičkovou kapustu umyjeme, stejně jako brokolici. Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme na kostky, růžičkovou kapustu nakrájíme na menší kousky a dáme ji stranou do misky. Tvrdý stonky z brokolice nakrájíme taktéž na jemno a přisypeme ke kapustě.
Na mírný oheň vložíme hrnec s olejem a s cibulí. Tu dusíme pod poklicí cca 5 minut společně s bobkovým listem a novým kořením. Po 5 minutách přidáme nakrájené kousky kapusty a spodku brokolice, posypeme kmínem a dusíme pod poklicí dalších cca 5 minut.
Mezitím si na jemno nakrájíme zbytek brokolice a vložíme do misky. Opláchneme si libeček, petrželovou nať a nakrájíme je na libovolné kusy. Vše dáme do misky stranou. Tyto suroviny přidáme až naposledy.
Po 5 dalších minutách zalijeme zeleninu vývarem / vodou a necháme vařit do změknutí cca 30 minut.
Jakmile je kapusta a konce brokolice měkké, vložíme nasekané růžičky brokolice, petržel, libeček, zamícháme a necháme vařit cca 5 minut.
Poté dáme stranou, tyčovým mixérem rozmixujeme, doladíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Podáváme s opraženou vegan slaninou, domácími chipsy, zakysanou smetanou a petrželovou natí.
A já Vám přeji dobrou chuť