Pomazánka se sušenými rajčaty a bazalkou
24.10.2023
Často říkám, že tofu je kouzelná potravina a je to pravda. Dá se z něho uvařit jak sladké, tak i slané jídlo. Doma mám neustále v zásobě nějaké to tofu, protože v této hektické době se hodí si tu domácí práci sem tam ulehčit. Jakmile si totiž práci s tofu osvojíte, zjistíte, že je univerzální a pracuje se s ním velice snadno. Krásným příkladem je i tato pomazánka se sušenými rajčaty a bazalkou. Stačí mít doma pár surovin, smíchat je dohromady a máte originální, výtečnou večeři či snídani na stole. Jediným háčkem v této pomazánce jsou vlašské ořechy, které doporučuji namočit minimálně na jednu hodinu do vody. To Vám trochu protáhne přípravu této pomazánky. A pokud by jste si to chtěli zkrátit nebo tzv. obejít a ulehčit, zjistíte, že to taky jde, ale celá pomazánka přijde o ten wow efekt. Ten totiž dosáhnete díky na zkus křupavým, uvnitř šťavnatým ořechům. To je to kouzlo v této naprosto jednoduché pomazánce;)). Takže pokud si chcete vychutnat tuto pomazánku na snídani, doporučuji si vlašské ořechy namočit v noci a ráno už jen můžete mixovat, míchat a za 10 minut máte hotovo;)).
Pomazánka s bazalkou a s rajčaty
SUROVINY :
- 180 g bílého tofu s vápníkem
- 80 g vegan zakysané smetany
- 11 g citrónové šťávy
- 30 g sušených rajčat
- 7 g bazalky
- 38 g vlašských ořechů
- Kůra z 1/2 citrónu
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Vlašské ořechy si namočíme do vody cca na 1 hodinku.
Do mixéru si vložíme bílé tofu, zakysanou smetanu, citrónovou šťávu a společně rozmixujeme. Přendáme do misky a přidáme najemno nasekaná sušená rajčata, najemno nasekanou bazalku, citrónovou kůru a propláchnuté a osušené vlašské ořechy, které nasekáme nahrubo.
Zamícháme a doladíme chuť solí, pepřem, citrónovou šťávou.
Dáme do lednice cca na 1 hodinku, aby se vše spojilo, a poté můžeme servírovat.
Přeji dobrou chuť