Pomazánka se sušenými rajčaty a olivami

24.07.2023
Podle mě pomazánek není nikdy dost. A výroba domácích pomazánek má tu obrovskou výhodu, že stačí vyměnit dvě suroviny a máte z toho zase úplně novou pomazánku. Navíc v létě je to úplně ideální jídlo jak na snídani, tak i na večeři. Pěkně vychlazená pomazánka na čerstvém kváskovém, celozrnném chlebíku, posypaná čerstvými bylinkami.... hmmm... mňam. A pokud hledáte spíš inspiraci na jednohubky na oslavu narozenin nebo snad pro návštěvu, tak se zde můžete inspirovat. Dáte-li dohromady parmazán, sušená rajčata a Vaše oblíbené olivy, vznikne Vám opět silná kombinace chutí, která k sobě jednoduše pasuje. No a aby to nebyla úplná nuda, zkombinujte tyto suroviny s marinovaným tofu. Věřím, že překvapíte nejen sami sebe, ale i hosty :)

SUROVINY :

  • 400 g marinovaného tofu
  • 80 g zelených oliv plněných česnekem / klasických
  • 104 g vegan zakysané smetany
  • 75 g vegan majonézy
  • 65 g sušených rajčat v oleji
  • 40 g parmazánu / vegan sýra
  • 10 g pažitky
  • 10 g citrónové šťávy
  • 1 poléková lžíce nálevu z okurek
  • 1 polévková lžíce nálevu z oliv
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Tofu a sýr nastrouháme na jemno na struhadle. Olivy a sušená rajčata nakrájíme na malé kousky, pažitku nasekáme na jemno a vše vložíme do misky. Přidáme zakysanou smetanu, majonézu, citrónovou šťávu, nálev z okurek a oliv a vše promícháme.

Nyní chuť doladíme solí a pepřem a popřípadě kyselkavým nálevem z okurek.

Vložíme do lednice cca na 30 minut a poté můžeme servírovat nejlépe na nějakém žitném chlebu ozdobeno pažitkou nebo petrželkou.

A já Vám přeji dobrou chuť