Pomazánka z pečeného lilku a cizrny

21.11.2022

Tato pomazánka je určena pro ty, co mají rádi jídla jako je hummus a baba ganoush. Tento recept je těmito slavnými pokrmy hodně inspirován. Samozřejmě je tato pomazánka z pečeného lilku a cizrny laděna do mých chutí, takže nesmí chybět chilli, ale vy ho klidně můžete vynechat :) Tento druh pomazánek, kde je kombinace zeleniny a luštěnin naprosto zbožňuji. Je to kvůli tomu, že se v nich nachází velké množství vlákniny a bílkovin, příjemně Vás zasytí a přitom jsou velice zdravé a lehké na trávení. Navíc si takovou pomazánku můžete připravit klidně i na dva dny. Je výborná jak čerstvá za tepla, tak i za studena druhý den. Nejraději tuto pomazánku z lilku servíruji s rozpečenou bagetkou na sucho nebo s plackami roti. Hledáte-li stále nějakou inspiraci na večeři, svačinu či snídani, můžete vyzkoušet. 

SUROVINY :

  • 600 g syrového lilku
  • 240 g sterilované cizrny
  • 36 g tahini pasty
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 7 -10 g česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3/4 čajové lžičky uzené soli
  • Pepř dle chuti

Na ozdobu :

  • Chilli olej / olivový olej
  • Nasekaný koriandr / petrželová nať
  • Černucha / černý sezam
  • Nasekané chilli papričky
  • Citrónová šťáva


Pomazánka z pečeného lilku
Pomazánka z pečeného lilku

POSTUP :

Troubu si rozehřejeme na 200°C. Do zapékací mísy vložíme omyté a vidličkou propíchané lilky. Pečeme cca 40 - 50 minut, Hotové lilky poznáme tak, že vnitřek je měkký a slupka je tzv. pomačkaná.

Hotové lilky sloupneme a nakrájíme je na větší kusy.

Do mixéru vložíme cizrnu a společně s olejem rozmixujeme najemno. Ve směsi nesmí být hrudky. Poté přidáme zbytek surovin a opět důkladně rozmixujeme. Jako poslední přidáme nakrájený lilek a rozmixujeme. Česnek přidávejte postupně, aby jste z toho neměli česnekovou pomazánku. Nyní vše můžete ještě dochutit citrónovou šťávou nebo solí a pepřem.

Můžeme servírovat takto vlažné nebo i studené. Ozdobíme chilli olejem, nasekaným koriandrem, opraženou černuchou a nasekanou chilli papričkou společně s plackami roti nebo s vaší oblíbenou bagetkou.

Přeji dobrou chuť