Quesadilla s bílými fazolemi

04.02.2024
Tento recept naprosto zbožňuji. Upřímně Vám mohu říct, že lepší kombinaci snídaňové quesadilly jsem snad ani nejedla. Tento recept tak moc zbožňuji, že ho dělám každé návštěvě, která u nás jí. A v podstatě je úplně jedno jestli ji udělám na snídani, večeři, dokonce jsem ji už několikrát připravovala jako oběd s vydatným zeleninovým salátem. Takže se hodí naprosto do jakékoliv časové fáze dne. Navíc je tento recept jednoduchý, plný bílkovin, vlákniny a zdravého tuku, který prospívá našim cévám i srdci. Pokud nemáte rádi koriandr, jednoduše ho vyměňte za pažitku. Receptu to neublíží. Co moc nedoporučuji je zaměnit bílé velké fazole za jiný druh. Možná si říkáte, co je na tom tak zvláštního. Ale každý druh fazolí chutná trošku jinak a pokud máte jednoduché složení surovin, kde není extrémně výrazná nějaká surovina, celkovou chuť receptu to změní. Bílé fazole jsou jemná a mají příjemnou, lehce máslovou chuť a ta se nádherně hodí ke kyselkavé limetce, k lehké chuti avokáda a výraznému koriandru. Jednoduše je to za mě nejlepší společná kombinace. Tak vyzkoušejte a dejte mi vědět, budu velice ráda :))

SUROVINY :

  • 6 ks tortilly
  • 1 ks zralého avokáda
  • 1 ks malé limetky
  • 1 polévková lžíce avokádového oleje
  • 240 g sterilovaných velkých bílých fazolí
  • 100 g vegan smoked sýra
  • 70 ml vody
  • 1 ks většího rajčete
  • 1/2 červené cibule
  • 1/2 červené špičaté papriky
  • Hrst koriandru
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Nejprve si připravíme fazolovou část. Fazole důkladně propláchneme a vložíme do mixéru společně s avokádovým olejem, vodou a rozmixujeme na hladko. Vodu raději přidávejte postupně.

Nyní si připravíme avokádovou část. Červenou cibuli, papriku a rajče bez středu nakrájíme na jemno a vložíme do misky. Avokádo vložíme do jiné misky, pokapeme limetkou a rozmačkáme vidličkou. Osolíme, opepříme, vložíme nakrájenou zeleninu, nasekaný koriandr a zamícháme. Nyní doladíme chuť solí, pepřem, limetkou.

Sýr nakrájíme na plátky nebo nastrouháme.

Rozpálíme si pánev nebo gril na vysoký stupeň. Vezeme si dvě tortilly, spodní část namažeme fazolovou směsí, na ni vložíme avokádovou směs, posypeme sýrem a zakryjeme další suchou tortillou. Rovnoměrně uplácneme a vložíme na pánev. Na sucho opékáme do zlatavé barvy a poté tortillu otočíme. Takto zopakujeme i s ostatními tortillami.

Poté je rozkrájíme na půlky či trojúhelníky, jednoduše na jakýkoliv tvar, který chcete, a já Vám přeji dobrou chuť.