Rajčatový koláč s bazalkovým pestem
Máte doma velkou úrodu rajčat všeho druhu? Chcete překvapit návštěvu něčím zajímavým a nebo donést na oslavu či piknik něco hodně dobrého? Nebo jen nevíte co zase udělat na večeři? Pokud jste si řekli alespoň v jednom případě ano, tak tento recept je ten pravý pro Vás. Nejen, že Vám pomůže částečně zpracovat přebytečná rajčata, úrodu bazalky, ale upečete podle něj i zajímavou večeři či pohoštění. Celý recept je veganský a ta dokonalá kombinace bazalky, česneku, rajčat, oliv a parmezánu je naprosto famózní. Opět skvělá kombinace italských surovin, která potěší nejen milovníky italské kuchyně. Recept je jemně zdlouhavý, ale tak to u koláčů prostě je a i kdyby byl tento recept neuvěřitelně složitý (což není) tak mi věřte, že stojí za to. Přímo do těsta jsem přidala parmazán a ten nádherně zjemní celý korpus. Díky tomu je koláč jemný a rozpouští se na jazyku. No...už se mi sbíhají sliny. Jestliže chcete překvapit návštěvu, kamarády nebo rodinu, upečte tento koláč a uvidíte sami, zda se u Vás doma objeví jen jednou, nebo vícekrát. :))
SUROVINY :
Těsto :
- 210 g celozrnné špaldové mouky
- 80 ml studené vody
- 75 g kokosového oleje
- 3 g soli
- 5 g prášku do pečiva
- 41 g vegan parmazánu
- 2 čajové lžičky sušených italských bylinek
Pesto :
- 11 g česneku
- 40 g čerstvé bazalky
- 15 g piniových oříšků
- 90 g kešu ořechů natural
- 90 ml olivového oleje
- 60 g vegan parmazánu
- Špetka soli
Náplň :
- 90 g žlutých cherry rajčat
- 130 g červených cherry rajčat
- 200 g červených velkých rajčat
- 30 g zelených oliv
- 50 g vegan mozzarela
- Čerstvá bazalka
POSTUP :
V první řadě si uděláme těsto. Suché suroviny smícháme společně v misce, přidáme k nim najemno nastrouhaný parmazán a zamícháme. Poté přidáme rozpuštěný kokosový olej a vodu a vypracujeme hladké a kompaktní těsto. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Na pečicím papíře rozválíme těsto a vložíme ho i s ním do koláčové formy. Urovnáme okraje a zbytek těsta zapracujeme na dno koláče. Propícháme vidličkou a dáme péct do trouby na cca 20 minut.
Mezitím co se peče těsto, si připtavíme pesto a nachystáme si rajčata. Do mixéru vložíme ořechy a nasekáme je najemno. Dáme stranou do misky a k nim nastrouháme na jemno parmazán. Poté v tom stejném mixéru rozmixujeme česnek, bazalku, sůl a olivový olej a to vše na kaši. Přidáme do misky k ořechům a promícháme. Pesto máme hotové a dáme ho stranou.
Nyní důkladně omyjeme rajčata, nakrájíme je na širší plátky a dáme si je stranou každý druh zvlášť. Olivy nakrájíme na kolečka a vegan mozzarelu na kostečky.
Po uplynutí 20 min. vytáhneme těsto a na dno vložíme pesto, které rozprostřeme po celé ploše. Na pesto pokládáme cik cak rajčata, podle Vaší fantazie. Poté do mezer položíme olivy a vložíme do trouby na 15 minut.
Po 15 minutách vytáhneme koláč z trouby a položíme na něj opět cik cak mozzarelu a vložíme ho zpátky do trouby na dalších 15 minut.
Po upečení koláč ozdobíme bazalkovými listy a pokapeme olivovým olejem.
Dobrou chuť