Rebarborovo – malinový koláč s pistáciemi

08.05.2023
Rebarbora v podstatě roste od jara do podzimu, ale její konzumace je velice časově omezena. Její řapíky se mohou konzumovat pouze přibližně od května do června. Poté již rebarbora obsahuje velké množství kyseliny šťavelové a ta je ve velkém množství pro náš organismus nežádoucí. Konzumaci rebarbory by měly zvážit i těhotné ženy, děti, lidé mající problémy s ledvinami, močovým měchýřem a se žaludečními kyselinami. Ale rebarbora neboli reveň kadeřavá má i světlou stránku. Nejenom, že výtečně chutná ve sladkých jídlech i když je to zelenina, ale také obsahuje vitamíny skupiny B, je zdrojem hořčíku, fosforu, železa, jódu, draslíku a manganu. Podporuje metabolismus, posiluje krvetvorbu a detoxikuje organismus. No a co se týče tohoto koláče, ta chuť je prostě výborná. Kombinace kyselkavé rebarbory s čerstvými šťavnatými malinami, na lůžku z pomletých pistácií s kořeněnou chutí kardamomu. A to vše je na odlehčeném koláčovém těstě. V ústech se koláč jemně rozpadá a všechny chutě se uvolňují postupně. Celý tento rebarborovo - malinový koláč je také krásně vláčný a svěží...

SUROVINY :

Těsto :

  • 140 g špaldové celozrnné mouky
  • 70 g ovesných vloček – pomletých na mouku
  • 90 ml vody
  • 60 g kokosového oleje bez parfemace
  • 4 g kypřicího prášku
  • 1,5 polévkové lžíce agáve sirupu / medu
  • Kůra z 1 ks citrónu
  • Špetka soli

Pistáciová část :

  • 130 g fíků
  • 85 g loupaných pistácií + něco málo na ozdobu
  • 90 ml vody
  • 1,5 čajové lžičky kardamomu
  • 2 čajové lžičky citrónové šťávy

Rebarborová část :

  • 385 g červené rebarbory
  • 200 g čerstvých malin
  • 60 g medu / agáve sirupu
  • Citrónová šťáva z 1/2 citrónu

POSTUP :

Jako první namočíme fíky do vody, aby nám změkly, a oloupeme si pistácie. Troubu si rozehřejeme na 180°C.

Opláchneme maliny a rebarboru. Tu si rovnou nakrájíme zhruba na 1 cm velké kousky a vložíme do misky, kde ji rovnou pokapeme citrónem, medem a zamícháme. Nedávejte rebarboru do kovové misky ani přímo do kovové pečicí nádoby.

Nyní si vytvoříme těsto. Ovesné vločky rozmixujeme na mouku. Do misky smícháme všechny suché ingredience, přidáme citrónovou kůru, sladidlo, vodu, rozpuštěný olej a zpracujeme na krásné hladké těsto. Na vále to trvá cca 5 minut. Těsto nezpracovávejte dlouho. Ihned ho vyválíme a přendáme do koláčové formy vystlané pečicím papírem, zarovnáme okraje, propícháme vidličkou a vložíme do trouby na 180°C cca na 10 minut.

Mezitím si připravím pistáciovou část. Pistácie pomeleme najemno a přesunem do misky. Nyní si rozmixujeme fíky na jemno (pokud budete mít sem tam větší kus, nevadí) a přidáme k pistáciím. Směs dochutíme citrónovou šťávou, kardamomem a vodou, ve které se namáčely fíky. Zamícháme a vytvoříme jemnou a řidší směs.

Koláč vytáhneme po 10 minutách z trouby, na dno naneseme a rovnoměrně rozprostřeme pistáciovou část, nato poklademe rebarboru (pozor pustila šťávu, tu do koláče nedávejte) a poté rozprostřeme halabala maliny.

Vložíme opět do trouby na dalších cca 20 - 30 minut. Záleží na Vaší troubě.

Po upečení necháme koláč zchladnout a můžeme ho ozdobit ještě pár kousky nasekaných pistácií. Podáváme jen tak nebo je velice dobrý s vegan vanilkovou nebo makadamovou zmrzlinou :) A já Vám přeji dobrou chuť