Řepová pomazánka s cizrnou

06.02.2023

Nádherně barevné, chuťově skvělé, veganské, plné bílkovin, vitamínů, vlákniny. Toto a věřím, že i spousty dalších superlativ bychom našli na této výtečné řepové pomazánce s cizrnou. Nebo ji můžeme nazvat i řepovým humusem. Záleží na Vás. Jen si představte tu vyváženou kombinaci chutí skládající se z červené řepy, cizrny, jemně nahořklé chuti tahini pasty a mandlového másla, s pikantním česnekem a to vše osvěženo čerstvou citrónovou šťávou. Když tyto suroviny smícháte dohromady a posypete navíc ještě nakrájenou chilli papričkou, nasekanou petrželovou natí, černuchou a vše zakápnete olivovým olejem, Vaše chuťové pohárky se roztančí a nebudou chtít přestat...Naprosto výborná, lehká snídaně nebo večeře. K tomu můžete servírovat rozpečenou bagetu, cereální krekry, roti placky nebo jen zeleninu nakrájenou na špalíčky. Dejte prostor Vašim chuťovým pohárkům a poslouchejte, na co mají zrovna chuť. A pokud nemají chuť zrovna na chilli papričky tak je klidně vynechte. :))

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 240 g sterilované/ vařené cizrny
  • 360 g uvařené/ upečené řepy
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 6 - 10 g česneku
  • 25 g tahini pasty
  • 25 g mandlového másla
  • 4 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 1,5 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1 zarovnaná čajová lžička černé soli
  • Pepř dle chuti
  • Sůl dle chuti

Na ozdobu :

  • Opražená semínka černuchy
  • Chilli olej / olivový olej
  • Chilli paprička
  • Nasekaná petrželová nať
  • Opražené mandlové plátky

POSTUP :

V první řadě si dáme vařit cizrnu (pokud ji nemáme sterilovanou) a červenou řepu. Já řepu v tomto receptu vařím, ale klidně ji můžete i upéct.

Nyní to už bude rychlovka. Upozorňuji, že je lepší, když česnek i citrónovou šťávu přidáváme postupně. Do mixéru vložíme cizrnu, oloupanou řepu nakrájenou na menší kusy, česnek, tahini, mandlové máslo, černou sůl, citrónovou šťávu, olivový olej, kmín, a rozmixujeme do hladka. Nyní doladíme pepřem, klasickou solí, a můžeme rozředit vodou. Záleží na Vámi požadované konzistenci.

Můžeme ihned servírovat nebo dát na cca 30 minut vychladit do ledničky.

Poté servírujte na talíři ozdobeno tím, na co máte chuť. Třeba olivový olej, černucha a mandle. Nebo chilli olej, mandle, chilli papričky a černucha. Nebo půl na půl...tady nechám fantazii na Vás.

Dobrou chuť