Řepová pomazánka s křenem
Červená řepa je docela málo oblíbená zelenina, ale za to je poměrně levná a velice přínosná pro náš organismus. Je pravdou, že červenou řepu já sama jím převážně v zimě a po zbytek roku si na ni nějak zvlášť nevzpomenu. A je to samozřejmě škoda. Červená řepa totiž obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a červené barvivo, které je důležitým přírodním antioxidantem. O jejím pozitivním vlivu na náš organismus Vás nebudu moc zatěžovat. Vše si můžete přečíst na mém instagramu, kde vždy věnuji jeden příspěvek nějaké zajímavé potravině. Takže když pomineme její super vlastnosti, tak řepa je naprosto skvělá potravina i na vaření. Dá se z ní uvařit polévka, skvělá je do zeleninových nebo i bramborových salátů. Vegani ji mají v oblibě hlavně kvůli barvivu, kde dodá krásnou masitou barvu veganským náhražkám masa. Já ji zase strašně miluji do různých pomazánek. Jako je například tato neuvěřitelně jednoduchá a z pár ingrediencí sestavená pomazánka. Skrývá v sobě luštěniny, které v ní nejdou ani za mák poznat, takže skvělá schovávačka pro lidi, co je moc nemusí. Další surovinou, která se naprosto skvěle hodí k červené řepě, je křen. Ten dodá tu hlavní chuť. Pro wow efekt si posypte namazaný chléb opraženými vlašskými ořechy. Opět Vám přistane na jídelním stole skvělá, jednoduchá, výživná, a opravdu nádherná pomazánka, která potěší jak Vaše chuťové pohárky, tak i Vaše celé tělo. Tak vyzkoušejte pomazánku z červené řepy a z křenu nebo nějakou jinou, kterou najdete na mém blogu :)
SUROVINY :
- 425 g uvařené červené řepy
- 240 g uvařených bílých fazolí / sterilovaných fazolí
- 4 g česneku
- 3,5 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 3 polévkové lžíce oleje z vlašských ořechů / olivového oleje
- 4,5 čajové lžičky křenové pasty
- 1, 5 čajové lžičky hrubozrnné hořčice
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobení :
- 60 g opražených vlašských ořechů
- Petrželovou nať
- Olej z vlašských ořechů
POSTUP :
Pokud nemáme uvařenou a sterilovanou řepu a fazole, v první řadě si je uvaříme a necháme úplně vychladnout.
Vezme si výkonný mixér, vložíme do něj fazole, řepu, olej, česnek a rozmixujeme. Ostatní suroviny jako je hořčice, křen, citrónová šťáva, sůl přidáváme postupně a vždy důkladně rozmixujeme. Každá značka chutná o trochu jinak a může se stát, že budete mít chuťově výraznější produkt a poté by to už bylo třeba moc křenové.
Výsledkem má být příjemně a lehce křenovo kyselkavá chuť. Pokud Vám tato chuť stále chybí i po přidání stejného počtu surovin, zkuste jemně přidávat sůl. Sůl nám totiž zvýrazní chutě, takže je množné, že je pomazánka málo slaná.
Poté si na sucho nebo na 1 čajové lžičce rostlinného oleje opražíme vlašské ořechy a nasekáme je na jemno.
Servírujeme ozdobeno nasekanými ořechy, na jemno nasekanou petrželovou natí a zakápnuto olejem. A já Vám přeji dobrou chuť.