Robi Kung - pao
Když jsem přestala jíst maso, tak mi některá jídla opravdu chyběla. Například kung-pao. Vím, že hlavní gró kung-paa je kuřecí maso zprudka opečené ve wok pánvi tak, aby uvnitř bylo šťavnaté. To přesně z robi masa udělat nelze. Ale ty ostatní chutě můžeme již vytvořit snadno a mě osobně na tomto jídle chutná i ta kombinace opražených arašídů, křupavé zeleniny, v kombinaci s chilli papričkami, sójovou omáčkou, rýžovým vínem a sezamovým olejem. A to už je pro mě dostatečné k tomu, abych si vychutnala veganské kung-pao s opravdu skvělou náhražkou masa jako je robi. Zkoušela jsem tento recept z různých možností surovin a tato je pro mě zatím ta nejvíc top. Určitě vyzkoušejte robi maso, má spousty výhod i benefitů a je pro mě chuťově lepší než seitan. No a vzhledem k tomu, že u nás doma se opravdu vařilo kung-pao jednou za čas a bylo to spíš slavnostní jídlo, mám to s tím takto spojeno i do dnes. Proto se hodí jako oběd ke zvláštní příležitosti.
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 400 g robi masa
Marináda:
- 160 g cibule
- 30g zázvoru
- 25 g česneku
- 2 ks chilli papriček
- 3 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
- 2 polévkové lžíce vody
- 1 polévková lžíce omáčky teriyaky
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 1/2 polévkové lžíce rýžového vína
- 2 čajové lžičky koření na čínu
- 1 čajová lžička oblíbeného kari koření
- 2 špetky soli
- Pepř dle chuti
Omáčka :
- 130 - 150 ml vody
- 2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
- 1 polévková lžíce solamylu
- 3/4 polévkové lžíce rýžového vína
- 1 čajová lžička kokosového/ třtinového cukru
Další suroviny do pánve :
- 290 g červené papriky
- 150 g nesolených arašídů
- 130 g vrchní části pórku
- 80 g jarní cibulky
- 1 - 2 ks červené chilli papričky
- 1 - 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
POSTUP :
Nejprve si musíme den dopředu naložit robi maso. Do velké mísy vložíme opláchnuté a na nudličky nakrájené robi maso, dále přidáme cibuli nakrájenou na podélné tenké plátky. Do jiné misky si vložíme všechny tekuté ingredience na marinádu, poté veškeré sypké koření a dále přidáme na jemno nastrouhaný česnek a zázvor a chilli papričku nakrájené na jemno. Důkladně zamícháme a nalijeme do misky s robi masem. Zamícháme tak, aby marináda byla opravdu všude. Dáme do lednice nejlépe na 24 hodin.
Druhý den naložené robi vytáhneme a než ho budeme vkládat do pánve, necháme ho min. 30 minut v pokojové teplotě, Mezitím si nachystáme zbytek surovin. Do misky vložíme všechny suroviny na omáčku, zamícháme a dáme stranou. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme vše na zhruba stejně velké části a to cca na 2,5 - 3 cm a dáme si je stranou na talíř.
Nyní to už bude rychlovka, takže si vytáhneme pánev a na středním ohni jako první opražíme arašídy s 1/2 polévkové lžíce rostlinného oleje. Pražíme cca 5 minut a stále hlídáme a mícháme. Opražené arašídy vložíme do misky a přímo do té stejné pánve vložíme naložené robi (jen slijte přebytečnou marinádu přímo do nachystané omáčky a zvyšte si plotnu na vyšší teplotu) a za občasného míchání robi pražíme cca 10 minut.
Po upražení přesypeme do misky. Nyní vlijeme do stejné pánve 1/2 polévkové lžíce oleje a ihned přidáme veškerou nakrájenou zeleninu. Stálé mícháme a pražíme cca 2 minutky. Poté přisypeme arašídy, robi, promícháme směs a zalijeme připravenou a důkladně promíchanou omáčkou. Pár krát promícháme a můžeme servírovat.
Můžeme ještě ozdobit čerstvou chilli papričkou, jarní cibulkou a podáváme nejlépe s rýží.
Přeji dobrou chuť