Robi Kung - pao

30.01.2023

Když jsem přestala jíst maso, tak mi některá jídla opravdu chyběla. Například kung-pao. Vím, že hlavní gró kung-paa je kuřecí maso zprudka opečené ve wok pánvi tak, aby uvnitř bylo šťavnaté. To přesně z robi masa udělat nelze. Ale ty ostatní chutě můžeme již vytvořit snadno a mě osobně na tomto jídle chutná i ta kombinace opražených arašídů, křupavé zeleniny, v kombinaci s chilli papričkami, sójovou omáčkou, rýžovým vínem a sezamovým olejem. A to už je pro mě dostatečné k tomu, abych si vychutnala veganské kung-pao s opravdu skvělou náhražkou masa jako je robi. Zkoušela jsem tento recept z různých možností surovin a tato je pro mě zatím ta nejvíc top. Určitě vyzkoušejte robi maso, má spousty výhod i benefitů a je pro mě chuťově lepší než seitan. No a vzhledem k tomu, že u nás doma se opravdu vařilo kung-pao jednou za čas a bylo to spíš slavnostní jídlo, mám to s tím takto spojeno i do dnes. Proto se hodí jako oběd ke zvláštní příležitosti. 

Veganské kung-pao
Veganské kung-pao

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 400 g robi masa

Marináda:

  • 160 g cibule
  • 30g zázvoru
  • 25 g česneku
  • 2 ks chilli papriček
  • 3 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 1 polévková lžíce omáčky teriyaky
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1/2 polévkové lžíce rýžového vína
  • 2 čajové lžičky koření na čínu
  • 1 čajová lžička oblíbeného kari koření
  • 2 špetky soli
  • Pepř dle chuti

Omáčka :

  • 130 - 150 ml vody
  • 2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce solamylu
  • 3/4 polévkové lžíce rýžového vína
  • 1 čajová lžička kokosového/ třtinového cukru

Další suroviny do pánve :

  • 290 g červené papriky
  • 150 g nesolených arašídů
  • 130 g vrchní části pórku
  • 80 g jarní cibulky
  • 1 - 2 ks červené chilli papričky
  • 1 - 2 polévkové lžíce rostlinného oleje


POSTUP :

Nejprve si musíme den dopředu naložit robi maso. Do velké mísy vložíme opláchnuté a na nudličky nakrájené robi maso, dále přidáme cibuli nakrájenou na podélné tenké plátky. Do jiné misky si vložíme všechny tekuté ingredience na marinádu, poté veškeré sypké koření a dále přidáme na jemno nastrouhaný česnek a zázvor a chilli papričku nakrájené na jemno. Důkladně zamícháme a nalijeme do misky s robi masem. Zamícháme tak, aby marináda byla opravdu všude. Dáme do lednice nejlépe na 24 hodin.

Druhý den naložené robi vytáhneme a než ho budeme vkládat do pánve, necháme ho min. 30 minut v pokojové teplotě, Mezitím si nachystáme zbytek surovin. Do misky vložíme všechny suroviny na omáčku, zamícháme a dáme stranou. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme vše na zhruba stejně velké části a to cca na 2,5 - 3 cm a dáme si je stranou na talíř.

Nyní to už bude rychlovka, takže si vytáhneme pánev a na středním ohni jako první opražíme arašídy s 1/2 polévkové lžíce rostlinného oleje. Pražíme cca 5 minut a stále hlídáme a mícháme. Opražené arašídy vložíme do misky a přímo do té stejné pánve vložíme naložené robi (jen slijte přebytečnou marinádu přímo do nachystané omáčky a zvyšte si plotnu na vyšší teplotu) a za občasného míchání robi pražíme cca 10 minut.

Po upražení přesypeme do misky. Nyní vlijeme do stejné pánve 1/2 polévkové lžíce oleje a ihned přidáme veškerou nakrájenou zeleninu. Stálé mícháme a pražíme cca 2 minutky. Poté přisypeme arašídy, robi, promícháme směs a zalijeme připravenou a důkladně promíchanou omáčkou. Pár krát promícháme a můžeme servírovat.

Můžeme ještě ozdobit čerstvou chilli papričkou, jarní cibulkou a podáváme nejlépe s rýží.

Přeji dobrou chuť

Robi kung-pao
Robi kung-pao