Roti placky

21.11.2022

Roti placky mnozí z vás určitě znáte. Pochází z Indie a je to v podstatě taková rychlá a snadná alternativa k našemu pečivu. Jejím základem je celozrnná pšeničná mouka a voda. Existuje i více možností výroby těchto placek a to například z kukuřičné, jáhlové či rýžové mouky. Pokud však absolutně nestíháte a potřebujete narychlo udělat večeři, tak sáhněte po tomto receptu. Společně s nějakou chutnou pomazánkou z luštěnin máte naprosto famózní večeři, která je hotová za půl hodiny. A nemusíte čekat než Vám vyběhne kvásek nebo běhat po obchodech a kupovat pečivo, o kterém téměř nic nevíte. Roti placky jsou snadné a jediné co se může pokazit, je to, že delším pečením můžou ztvrdnout. Ale ani to nám u nás doma nevadí :)) Někdy se mi totiž stane, že se zamyslím nebo dělám ještě něco dalšího u přípravy a roti je pak tvrdší, ale to já mám ráda, třeba namísto krekrů  :))

Počet porcí : 12 ks

SUROVINY :

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2 polévkové lžíce rostlinného mléka
  • 200 ml vody
  • 2 špetky soli

POSTUP :

Do misky vložíme sypké ingredience a zamícháme. Poté přidáme rostlinné mléko a postupně přiléváme vodu. Těsto zatím mícháme vidličkou v misce. Jakmile se vše spojí, těsto přendáme na pomoučený vál. V tuto chvíli je lepkavé a postupně do něj zapracujeme mouku. Těsto musí být vláčné, ale nesmí se lepit na ruce. Poté vložíme zpátky do misky a necháme odpočinout při pokojové teplotě 30 minut.

Po půl hodině si těsto rozdělíme na 12 zhruba stejných kousků. Vyválíme placku, kterou pečeme na rozehřáté pánvičce na sucho. Plotýnka musí být na vysokou teplotu, to napomáhá tvorbě bublinek v těstě.

Placky pečeme krátce z obou dvou stran. Jakmile placku necháte delší dobu na pánvičce, ztvrdne.

Uchováváme v teple a servírujeme k hlavním jídlům nebo k pomazánkám.

Přeji dobrou chuť