Salát s klíčky, sušenými rajčaty a zakysanou smetanou

16.04.2023
Jestli mě sledujete delší dobu, tak už určitě víte, že u nás doma se jí opravdu velké množství zeleniny a že jsem milovnicí různých pest, díky kterým ochutím opravdu vše. No a tento recept je kombinací obou. Zeleninový salát, který je nejen plný vitamínů a minerálních látek, ale i spousty chutí. Například medvědí česnek je výtečná bylina, kterou je zapotřebí využít naplno, protože roste jen pár měsíců a když z ní uděláte výtečné pesto, můžete ho poté využít do čehokoliv. Třeba i jako základ na dresink, kde už Vám bude v podstatě stačit jen jedna surovina jako je veganská zakysaná smetana. Jen si zkuste představit tuto kombinaci chutí. Jemně kyselkavá smetana s medvědím česnekem, ke které když přidáte slaná sušené rajčata, opražené kešu ořechy a mix klíčků, máte z toho velký kolotoč chutí. A Váš zeleninový salát poté chytne úplně jiný směr. Nebudete to takový ten klasický nudný salát s octovou zálivkou, ale bude to salát, který Vás provede světem lahodných, vzrušujících chutí. Zelenina nemusí být pouze nudná, nevýrazná a hlavně se nemusíme nutit ji jíst. Můžeme se na ni těšit a jíst jí s radostí a potěšením... :)) Stačí jen zkombinovat potraviny, které nám chutnají a nebát se experimentovat. 

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 240 g cukety
  • 240 g ledového salátu
  • 180 g okurky
  • 180 g klíčků (mungo, hrách, cizrna)
  • 70 g kešu ořechů
  • 50 g sušených rajčat
  • 20 g petrželové nati
  • 2 polévkové lžíce lněného oleje
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Dresink :

  • 90 g pesta z medvědího česneku
  • 60 g vegan zakysané smetany
  • 2 – 3 polévkové lžíce citrónové šťávy


POSTUP :

Veškerou zeleninu si důkladně umyjeme. Cuketu a okurek nakrájíme na malé kostky a vložíme do velké mísy. Ledový salát nakrájíme na trochu větší kostky a vložíme též do mísy. Petrželovou nať si nasekáme a sušená rajčata nakrájíme na kostečky. Vše přidáme k nakrájené zelenině a doplníme klíčky, které zrovna máme doma. Nyní salát smícháme se lněným olejem a dáme stranou.

Do menší misky si vložíme vegan zakysanou smetanu, přidáme pesto z medvědího česneku ( recept na pesto zde ), citrónovou šťávu a vše důkladně promícháme. Připravený dresink dáme k zelenině, důkladně promícháme a nyní dochutíme solí a pepřem.

Na mírném ohni v rendlíku rozpálíme trochu oleje a opražíme si kešu ořechy. Hlídáme, aby se nám nepřipálily.

Hotový salát rozdělíme do misek / talířů, posypeme petrželovou natí, opraženými kešu ořechy a můžete přidat ještě čerstvě rozdrcený červený pepř.

A já Vám přeji dobrou chuť