Salát s klíčky, sušenými rajčaty a zakysanou smetanou
Jestli mě sledujete delší dobu, tak už určitě víte, že u nás doma se jí opravdu velké množství zeleniny a že jsem milovnicí různých pest, díky kterým ochutím opravdu vše. No a tento recept je kombinací obou. Zeleninový salát, který je nejen plný vitamínů a minerálních látek, ale i spousty chutí. Například medvědí česnek je výtečná bylina, kterou je zapotřebí využít naplno, protože roste jen pár měsíců a když z ní uděláte výtečné pesto, můžete ho poté využít do čehokoliv. Třeba i jako základ na dresink, kde už Vám bude v podstatě stačit jen jedna surovina jako je veganská zakysaná smetana. Jen si zkuste představit tuto kombinaci chutí. Jemně kyselkavá smetana s medvědím česnekem, ke které když přidáte slaná sušené rajčata, opražené kešu ořechy a mix klíčků, máte z toho velký kolotoč chutí. A Váš zeleninový salát poté chytne úplně jiný směr. Nebudete to takový ten klasický nudný salát s octovou zálivkou, ale bude to salát, který Vás provede světem lahodných, vzrušujících chutí. Zelenina nemusí být pouze nudná, nevýrazná a hlavně se nemusíme nutit ji jíst. Můžeme se na ni těšit a jíst jí s radostí a potěšením... :)) Stačí jen zkombinovat potraviny, které nám chutnají a nebát se experimentovat.
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 240 g cukety
- 240 g ledového salátu
- 180 g okurky
- 180 g klíčků (mungo, hrách, cizrna)
- 70 g kešu ořechů
- 50 g sušených rajčat
- 20 g petrželové nati
- 2 polévkové lžíce lněného oleje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Dresink :
- 90 g pesta z medvědího česneku
- 60 g vegan zakysané smetany
- 2 – 3 polévkové lžíce citrónové šťávy
POSTUP :
Veškerou zeleninu si důkladně umyjeme. Cuketu a okurek nakrájíme na malé kostky a vložíme do velké mísy. Ledový salát nakrájíme na trochu větší kostky a vložíme též do mísy. Petrželovou nať si nasekáme a sušená rajčata nakrájíme na kostečky. Vše přidáme k nakrájené zelenině a doplníme klíčky, které zrovna máme doma. Nyní salát smícháme se lněným olejem a dáme stranou.
Do menší misky si vložíme vegan zakysanou smetanu, přidáme pesto z medvědího česneku ( recept na pesto zde ), citrónovou šťávu a vše důkladně promícháme. Připravený dresink dáme k zelenině, důkladně promícháme a nyní dochutíme solí a pepřem.
Na mírném ohni v rendlíku rozpálíme trochu oleje a opražíme si kešu ořechy. Hlídáme, aby se nám nepřipálily.
Hotový salát rozdělíme do misek / talířů, posypeme petrželovou natí, opraženými kešu ořechy a můžete přidat ještě čerstvě rozdrcený červený pepř.
A já Vám přeji dobrou chuť