Salát z černé čočky a brambor

20.06.2023
Tento salát je jako stvořený jak pro milovníky bramborových salátů, tak i pro milovníky zeleninových salátů. V podstatě je to takový recept dva v jednom. Můžete ho servírovat jako lehký přílohový salát bez majonézy např. k veganskému řízku, k vegan karbanátkům. Nebo ho můžete úplně bez problémů servírovat jako letní zeleninový večerní salát s bagetkou či bez ní. Jediná jeho nevýhoda je, že díky avokádu, které je v receptu použito musíte tento salát sníst ihned. Myslím si, že to ale nebude překážka a jak by řekla moje milovaná polovička : " Sníst to celé není vůbec žádný problém." Když ho necháte vychladit v lednici, stane se z něj ideální jídlo do teplého počasí. Osvěží, dodá energii, zasytí a potěší zároveň.

Počet porcí : jako příloha 4 – 5 porcí, jako salát 2 – 3 porce

SUROVINY :

  • 100 g černé čočky
  • 400 g brambor uvařených ve slupce
  • 90 g červené papriky
  • 45 g cibule
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 160 g čerstvé okurky
  • 20 g čerstvého koriandru
  • sůl dle chuti

Na zálivku :

  • 2 ks avokáda
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1,5 čajové lžičky černé soli
  • Šťáva z 0,5 citrónu
  • 40 – 60 ml vody
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Černou čočku uvaříme v jemně osolené vodě. Brambory uvaříme ve slupce. Poté dáme vychladit.

Mezitím si očistíme cibuli, nakrájíme ji na drobné kostečky a vložíme do mísy. K cibuli přidáme nakrájený řapíkatý celer, červenou papriku, okurku nakrájenou na kostečky, vychladlou černou čočku a brambory, které jsme si oloupali a protlačili přes mřížku.

V jiné míse si rozmačkáme vidličkou avokádo, přidáme nastrouhaný česnek, sůl, pepř, citrónovou šťávu a vodu. Vše promícháme, popřípadě dochutíme solí a pepřem.

Avokádovou směs přidáme k nakrájené zelenině a důkladně promícháme. Ochutnáme a můžeme dochutit česnekem, citrónem, nebo solí.

Podáváme vychlazené a to buď jako přílohu, nebo i jako večerní salát s bagetkou.

Dobrou chuť