Salát z červené řepy a růže

30.01.2023

Červená řepa má tolik zdravotních přínosů, protože je velkým zdrojem vitamínů, minerálních látek atd., že by se o ní dal napsat i román. I přesto je stále tak málo oblíbená mezi lidmi. A je to opravdu škoda. Červená řepa má například vliv na poruchy trávení, léčby anémie, rakoviny, srdečních onemocnění. Dále zlepšuje krevní oběh, podporuje zdravou pleť a prevence šedého zákalu. Ale co je nejzajímavější a v podstatě i hezky tématické je to, že červená řepa je po staletí používána jako afrodiziakum. No není nic lepšího než tento recept uvařit na den zamilovaných a je jedno jestli to bude na Sv. Valentýna nebo na 1. máje. takže nejen, že okouzlíte svůj protějšek výborným, lehkým salátem, ale navíc......však vy víte :))

Salát z červené řepy a s kešu ořechy
Salát z červené řepy a s kešu ořechy

Počet porcí : 2 porce

SUROVINY :

  • 2 větší bulvy červené řepy
  • ½ granátového jablíčka
  • 70 kg kešu ořechů v celku
  • 1 čajová lžička kokosového oleje bez parfemace
  • 2 hrsti polníčku
  • Špetka sušených květů růže
  • Sůl dle chuti
  • Čerstvý mletý pepř dle chuti

Nálev:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • 2 čajové lžičky růžové vody
  • 1 čajová lžička medu
  • ½ čajové lžičky balzamikového octa
  • Špetka soli
Salát z červené řepy a růže
Salát z červené řepy a růže


POSTUP :

Červenou řepu uvaříme a necháme vychladnout. Granátové jablíčko si připravíme stranou na talíř.

Rozpálíme si vyšší pánvičku nebo hrnec a vložíme do ní kokosový olej. Sporák máme na středním plameni. Do rozpáleného oleje vložíme kešu ořechy a za stálého míchání pražíme. POZOR na připálení. Stačí pouze pár vteřin, aby se z pražených ořechů staly spálené. Raději vytáhněte ořechy dříve, než pozdě. Opražené kešu ořechy dáme stranou.


Nyní si připravíme nálev. Do misky nalijeme olivový olej, citrónovou šťávu, med, balzamikový ocet, růžovou vodu a šleháme alespoň 2 - 3 minutky. Vznikne krásná našlehaná konzistence. Jemně osolíme. V tuto chvíli nálev ochutnáme a popřípadě doladíme medem nebo citrónovou šťávou.

Uvařenou řepu oloupeme a nakrájíme na co možno nejtenčí plátky, které rozložíme na velký plytký talíř. Pokapeme připraveným nálevem, posypeme polníčkem, oloupaným granátovým jablíčkem a opraženými kešu ořechy.

Opepříme čerstvě pomletým pepřem (ten můžete samozřejmě vynechat), jemně osolíme a posypeme sušenými květy růže.

Podáváme jen tak nebo si k salátku opražíme bagetku.

Dobrou chuť