Semínkový chleba
Strašně zbožňuji vůni čerstvého upečeného chleba. A není nic lepšího, než si ho upéct doma. Víme co v něm je a hlavně si do něj můžeme dát co chceme. Tento recept vážně není složitý a nepotřebujete na něj žádné zvláštní roboty. Vše se smíchá dohromady a nechá se vykynout přímo ve formě. Není nic jednoduššího .... :)
SUROVINY :
- 150 g chlebové mouky
- 80 g žitné mouky
- 50 g lněného semínka
- 30 g světlého sezamu
- 50 g dýňových semínek
- 70 g slunečnicových semínek
- 2,5 g sušeného droždí
- 238 ml vlažné vody
- 10 g soli
- 10 ml řepkového oleje
POSTUP :
Smícháme v míse mouky a semínka dohromady. Promícháme a přidáme sůl a droždí. Znovu zamícháme a přidáme olej a vodu.
Zpracujeme těsto vařečkou a necháme na 5 minut odpočinout v míse.
Mezitím si vymažeme a moukou vysypeme formu.
Přendáme těsto do formy, já používám formu na biskupský chlebíček, a necháme přikryté kynout na teplém místě cca 60 minut.
Poté dáme do trouby vyhřáté na 170°C péct na 50 - 60 minut.
Chleba necháme jemně vychladnout, než ho vyndáme z formy. Krájíme až, když je chleba vychladlý.
Dobrou chuť