Slané vánoční stromečky
Snadné vánoční pohoštění nemusí být jen sladké. Ukazovala jsem Vám vánoční stromečky na sladko, ale úplně stejně jednoduše to jde i na slano. Já jsem zvolila jednoduchou, ale za to velice oblíbenou a dobrou kombinaci bazalkového pesta. Jen tak s kešu ořechy, které zbytečně nepřebijí chuť bazalky. Samozřejmě můžete do těchto stromečků přidat jakékoliv jiného pesto ( viz zde PESTA ), ale úplně stejně dobře to bude fungovat i s veganským sýrem navíc, s veganským salámem i s drobně nakrájenou zeleninou jako jsou olivy, sušená rajčata atd. Představivosti se meze nekladou. Můžete nechat pracovat Vaši fantazii a určitě vymyslíte výborné vánoční stromečky, které se budou hodit na vánoční stůl pro hosty. Buď jen tak nebo k zakusování slaných pochutin :))
Počet porcí : 14 ks
SUROVINY :
- 300 g po 2 kusech rozváleného listového těsta
Pesto :
- 30 g bazalky
- 20 g petrželové nati
- 40 g kešu ořechů
- 85 g olivového oleje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Do mixéru si vložíme kešu ořechy, rozmixujeme najemno a dáme je stranou. Do stejného mixéru vložíme zbytek surovin na pesto, rozmixujeme na hladko a přidáme k rozmixovaným kešu ořechům. Vše doladíme solí a pepřem.
Troubu si rozehřejeme na 180°C a nachystáme si plech s pečicím papírem. Listové těsto si rozložíme a přesně polovinu těsta pomažeme rovnoměrně pestem. Druhou polovinou zakryjeme a opatrně přitlačíme. Ve spojeném konci si vykrojíme cca 14 ks hvězdiček a z druhé strany si budeme krájet proužky od širšího po tenčí. Jakmile máme vše nachystané, vezmeme si proužek za ten užší konec a postupně skládáme stromeček. Silnější část proužku je samozřejmě naspod. Poté opatrně propíchneme špejlí a vršek zakončíme hvězdou.
Takto připravené stromečky potřeme olejem nebo rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby péct zhruba na 20 minut do jemně zlatavé barvy. Před pečením můžeme stromečky ozdobit nakrájenými olivami, sušenými rajčaty nebo necháme jen tak v přirozené podobě a já Vám přeji dobrou chuť