Slané vánoční stromečky

16.12.2024
Snadné vánoční pohoštění nemusí být jen sladké. Ukazovala jsem Vám vánoční stromečky na sladko, ale úplně stejně jednoduše to jde i na slano. Já jsem zvolila jednoduchou, ale za to velice oblíbenou a dobrou kombinaci bazalkového pesta. Jen tak s kešu ořechy, které zbytečně nepřebijí chuť bazalky. Samozřejmě můžete do těchto stromečků přidat jakékoliv jiného pesto ( viz zde PESTA ), ale úplně stejně dobře to bude fungovat i s veganským sýrem navíc, s veganským salámem i s drobně nakrájenou zeleninou jako jsou olivy, sušená rajčata atd. Představivosti se meze nekladou. Můžete nechat pracovat Vaši fantazii a určitě vymyslíte výborné vánoční stromečky, které se budou hodit na vánoční stůl pro hosty. Buď jen tak nebo k zakusování slaných pochutin :))

Počet porcí : 14 ks

SUROVINY :

  • 300 g po 2 kusech rozváleného listového těsta

Pesto :

  • 30 g bazalky
  • 20 g petrželové nati
  • 40 g kešu ořechů
  • 85 g olivového oleje
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

Do mixéru si vložíme kešu ořechy, rozmixujeme najemno a dáme je stranou. Do stejného mixéru vložíme zbytek surovin na pesto, rozmixujeme na hladko a přidáme k rozmixovaným kešu ořechům. Vše doladíme solí a pepřem.

Troubu si rozehřejeme na 180°C a nachystáme si plech s pečicím papírem. Listové těsto si rozložíme a přesně polovinu těsta pomažeme rovnoměrně pestem. Druhou polovinou zakryjeme a opatrně přitlačíme. Ve spojeném konci si vykrojíme cca 14 ks hvězdiček a z druhé strany si budeme krájet proužky od širšího po tenčí. Jakmile máme vše nachystané, vezmeme si proužek za ten užší konec a postupně skládáme stromeček. Silnější část proužku je samozřejmě naspod. Poté opatrně propíchneme špejlí a vršek zakončíme hvězdou.

Takto připravené stromečky potřeme olejem nebo rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby péct zhruba na 20 minut do jemně zlatavé barvy. Před pečením můžeme stromečky ozdobit nakrájenými olivami, sušenými rajčaty nebo necháme jen tak v přirozené podobě a já Vám přeji dobrou chuť