Smažené tempehovo – bramborové noky

31.01.2022

Často říkám, že moje recepty jsou snadné a rychlé. Ale ono to v podstatě tak je. Když si přečtete použité suroviny v tomto receptu, zjistíte, že jich tam moc není. A proč? Protože uzený tempeh je už sám osobě ochucený, takže pokud ho přidáváte do jakéhokoliv jídla, tak víte, že už nemusíte moc dochucovat. Je tedy pravda, že u výroby noků se udělá trochu víc nepořádku a našpiní se více nádobí, ale samotná příprava těsta je pak již jednoduchá. No a co se týče samotného receptu, tak chuť tohoto je opravdu výborná a díky vysokému obsahu bílkovin je toto jídlo i plnohodnotné. Jestliže máte rádi noky, doporučuji určitě vyzkoušet.

SUROVINY :

  • 480 g syrových brambor ve slupce
  • 380 g uzeného tempehu
  • 120 g cibule
  • 135 g špaldové celozrnné mouky
  • 2 lžíce oleje + olej na smažení

POSTUP :

Brambory uvaříme ve slupce. Nejlepší je uvařit je den předem. Pokud tak neučiníte, nic se neděje.

Cibulku si nakrájíme na kostečky a na oleji opražíme do zlaté barvy. Dáme stranou vychladnout.

Vychladlé brambory si oloupeme a nastrouháme na jemno. Do mixéru vložíme uzený tempeh a rozmixujeme na kaši. Přidáme nastrouhané brambory, vychladlou cibulku a opět mixujeme. Vznikne nám krásně lepivá hmota.

Umixovanou směs přendáme na vál, kde do těsta zapracujeme mouku. Bude se Vám zdát, že je konzistence tak akorát a že mouka není zapotřebí. V tom případě by však byly noky po uvaření moc řídké a v ústech by se rozpadaly. A tohoto výsledku dosáhnout určitě nechceme. Proto postupně přidáváme mouku a zapracujeme ji do těsta. Poté necháme těsto chvíli odpočinout.

Do velkého hrnce dáme vodu se solí a přivedeme k varu. Těsto si rozdělíme na čtyři části. Z každé části vytvoříme šulánek a poté krájíme na zhruba stejné kousky.

Vkládáme do vroucí vody. Když noky vyplavou na povrch, vyndáme je a vložíme do mísy vytřené olejem. Až máme uvařeny všechny noky, vezmeme velkou pánev, do které nalijeme olej a noky zprudka smažíme z obou stran.

Servírujeme například s kysaným zelím nebo s cuketovým zelím.

Dobrou chuť