Snídaňový švestkový crumble
Mám ráda jednoduché, rychlé a chutné recepty. A tento švestkový crumble nebo-li drobenkový koláč, rozhodně patří mezi ně. Původem je crumble sice dezert, který vznikl během války kdy byly potraviny na příděl a šetřilo se s nimi. Ale když si ho jemně upravíte, máte z toho rychlou a výbornou snídani. A věřte, že je velká škoda toho nevyužít. Švestky patří mezi podzimní ovoce a tak se i hodí ke zvolenému koření, které jsem použila v receptu. Jen si to zkuste představit tu kombinaci švestek se skořicí, badyánem, muškátovým oříškem a to vše jemně podtrhnuté mandlovým likérem. Spojené s jemně křupavým povrchem, kde se mísí chutě mandlí, máku a propečených špaldových vloček. Hmm...úplně tu chuť cítím na jazyku a ta nádherná vůně podzimního koření a pečených ořechů Vám hezky z rána provoní celý dům. To prostě musíte vyzkoušet.... :)
Počet porcí : 5 misek o průměru 10 cm
SUROVINY :
Na švestkovou náplň:
- 700 g čerstvých švestek
- 30 ml vody
- 20 g góji
- 3 polévkové lžíce Amaretto - mandlového likéru
- 1 + 1/4 čajové lžičky mletého badyánu
- 1,5 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
- Šťáva z 1/2 citrónu
- 2 čajové lžičky kokosového cukru
Na drobenku :
- 150 g špaldových /ovesných vloček
- 50 g makové mouky
- 100 g mandlové mouky/kešu mouky
- 40 g kokosového cukru
- 50 g kakaového másla
POSTUP :
Nejprve si uděláme švestkovou náplň. Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozkrojíme je na jakoukoliv velikost. Já jsem každou polovinu švestky rozkrájela na 4 díly. Takto nakrájené švestky vložíme do vysokého rendlíku rozehřátého na plotně na mírný oheň. Vložíme k nim vodu, citrónovou šťávu, veškeré koření a necháme vařit. Jakmile nám švestky začnou pouštět šťávu, ale stále nejsou rozpadlé, nalijeme k nim Amaretto a necháme vypařit alkohol, poté vložíme góji a ochutnáme. Jestliže je směs kyselá, dolaďte kokosovým cukrem. Mně stačily 2 čajové lžičky. Cílem je, aby směs byla jemně kyselkavá. Jestliže máte hotovo, dejte stranou.
Rozehřejeme troubu na 180°C. Na mírném ohni si dáme rozpustit kakaové máslo. Mezitím si v hlubší míse smícháme kokosový cukr, mandlovou mouku, makovou mouku a vločky. Vše promícháme, poté nalijeme rozpuštěné kakaové máslo a za pomoci rukou máslo zapracujeme. Nevznikne nám úplně stejná konzistence jako u výroby klasické drobenky. A to my právě chceme.
Na plech si nachystáme 5 zapékacích misek. Na dno rovnoměrně rozdělíme švestkovou náplň a poté stejným dílem na vrch rozdělíme nachystanou drobenku. Vložíme do trouby a pečeme cca 25 - 30 minut.
Poté servírujeme s oblíbeným bílým rostlinným jogurtem. Můžete i uchovat v lednici do druhého dne. Tento crumble je výborný i za studena.
Dobrou chuť