Špenátové pesto s bazalkou
13.05.2024
Na jaře je ta správná chvíle na kouzlení s pesty. Ne, že bych je nedělala v jakékoliv roční období, ale to jaro k té výrobě pesta jednoduše více láká. Takže další pesto do sbírky. Nádherná, jemná kombinace krémových kešu ořechů se špenátem a více výraznou bylinou, bazalkou. Vše doladíme kvalitním olivovým olejem a samozřejmě česnekem. Ten v kombinaci se špenátem a bazalkou nesmí chybět. Opět velká nálož vitamínů a minerálů v jedné sklenici. Špenát obsahuje například vitamín C a také směs všech vitaminů B, které jsou důležité pro dobré fungování nervové soustavy a správnou funkci mozku. Navíc špenát obsahuje draslík, vápník, hořčík a železo. Pro zajímavost, třeba takový hořčík pomáhá dodat energii a zklidnit nervy. Takže konzumace špenátu je vhodná pro vyčerpané a vystresované lidi. No a kam s takovým pestem? Jako první bych ho určitě využila na rozpečený chleba a k tomu bych přidala nějaký výborný sýr. Hmmmm mňam, už se mi sbíhají sliny :)). Nebo ho můžete použít do snídaňové bagetky místo másla / pomazánky s čerstvým rajčetem a vaším oblíbeným vegan salámem. Také se naprosto bez problémů hodí do večerních zeleninových salátů místo majonézových dresinků. Takže pro časově vyčerpané lidi ideální jídlo. Pesto si naděláte na 3 dny, vždy jen vytáhnete, někam přidáte, pochutnáte si a navíc Vám uklidní i nervy :))
SUROVINY :
- 120 g čerstvého špenátu
- 30 g bazalky
- 110 g olivového oleje
- 110 g kešu ořechů
- 10 – 15 g česneku
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Do výkonného mixéru vložíme kešu ořechy a rozmixujeme je na hladko. Dáme je stranou a do stejného mixéru vložíme polovinu špenátu, bazalku, česnek nastrouhaný na jemno, polovinu oleje a mixujeme. Poté přidáme zbytek špenátu a rozmixujeme na kaši. Jako poslední přidáme nastrouhané kešu ořechy, osolíme, opepříme a vše společně spojíme.
Přendáme do uzavíratelné sklenice a můžete skladovat cca 3 dny v lednici. Toto pesto je výborné na chleba, topinku či těstoviny.