Špenátovo – hrášková polévka s kešu ořechy

25.04.2022

Špenátovou polévku si nemusíme vařit pouze na Velikonoce. Tato listová zelenina je bohatá na vitamíny skupiny B a vitamín C. Také obsahuje řadu minerálů jako je hořčík, draslík, vápník  a železo. I když zrovna toho železa určitě ne takové legendárně obří množství, jako se uvádělo dříve. :) Nicméně nevím jak vy, ale já jsem příběhy Pepka námořníka milovala :)). Každopádně tento recept obsahuje indické koření jako je římský kmín, černucha atd. Takže pro milovníky těchto chutí je tato polévka k obědu nebo večeři určitě tou správnou volbou.

SUROVINY :

  • 300 g čerstvého listového špenátu
  • 150 g čerstvého / mraženého hrášku
  • 100 g cibule
  • 100 g brambor
  • 50 g kořene petržele
  • 20 g česneku
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kešu smetany
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 1 čajová lžička českého kmínu
  • 0,5 čajové lžičky koriandru
  • 0,5 čajové lžičky hráškového pepře
  • Sůl dle chuti

Na ozdobu :

  • Kešu ořechy
  • Semínka Černé pískavice
  • Hrášek
  • Rostlinná smetana

POSTUP :

Petržel, cibuli, česnek a brambory si očistíme a opláchneme společně se špenátem. Cibuli nakrájíme na kostečky, česnek na plátky, brambory a petržel na malé kostečky.

Špenát dáme stranou okapat a vezmeme si velký hrnec. Necháme rozpálit rostlinný olej a opražíme cibulku. Přidáme česnek, brambory, petržel, mražený hrášek, zamícháme a necháme společně pražit cca 5 - 8 minut. Hlídáme, aby se nám nic nepřipálilo.

Vložíme koření ( římský kmín, český kmín, koriandr, hráškový pepř, sůl ) a necháme rozvonět. Poté přidáme špenát a zalijeme zeleninovým vývarem.

Necháme dojít k varu a vaříme do změknutí. Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladko, v polévce nám nesmí zůstat žádné kousky. Přilijeme kešu smetanu a dochutíme solí a pepřem. Povaříme ještě cca 3 minutky.

Dáme stranou a na rozpálenou plotnu si vložíme vysoký rendlík. Jako první opražíme na sucho černou pískavici a to proto, aby ztratila hořkou chuť. Dáme ji do mističky a do stejného rendlíku vložíme trochu rostlinného oleje a opražíme kešu ořechy do zlatavé barvy.

Hotovou polévku servírujeme ozdobenou rostlinnou smetanou, čerstvým hráškem, opraženými kešu ořechy a nakonec posypeme troškou opražené pískavice.

Přeji dobrou chuť

Černucha setá

Neboli lidově řečeno černý kmín je jednoletá bylina. Vyznačuje se typickými modrými květy, které kvetou od června do září. Po dlouhé věky je využívána zejména ve Středomoří, Arábii, Indii a na Dálném východě.

Hlavní využití semen černuchy seté je v domorodé medicíně a bylinném léčení, používají se také jako koření. Pěstuje se i jako okrasná letnička.

V gastronomii se pak tato semena používají jako koření k aromatizaci chleba, pečiva, jogurtů, omáček či salátů.

Ze semen černuchy se také lisuje olej žluté barvy a příjemně kořeněné chuti. Staří Egypťané mu před více jak dvěma tisíci lety přezdívali egyptské zlato a používali ho jako univerzální všelék posilující imunitu, který preventivně působil proti četným zdravotním neduhům a zároveň pomáhal léčit různé nemoci.

Olej z černuchy se využívá v gastronomii pro svůj vysoký obsah omega-6 mastných kyselin a vitamínů skupiny B a E. Dále se využívá v kosmetice pro problematickou pokožku i vlasy.