Srdíčka z listového těsta s malinami a ostružinami

11.02.2023

Není snad nic krásnějšího, než když nás ráno vzbudí vůně čerstvě upečené sladké snídaně. Snídaně, kterou pro nás udělal/a náš/naše drahý/á partner/partnerka. No a pro ty, kteří nejsou v kuchyni moc zdatní, a i přesto chtějí udělat radost ručně upečenou snídaní, je listové těsto jako stvořené. Já osobně kupuji listové těsto jen výjimečně a ještě k tomu bez palmového a palmojádrového oleje. Moje osobní a i opičí záležitost. Každopádně tento velice chutný recept nemusíte udělat pouze na Sv. Valentýna. Změňte tvar a máte krásnou, čerstvou snídani kde při prvním kousnutí ucítíte kyselkavou chuť malin v kombinaci s kardamomem. Poté se Vám v ústech začne rozpouštět listové těsto, které je naplněno sušenými fíky a opraženými pistáciemi a to vše je zakápnuto limetkovou šťávou. U tohoto receptu uděláte trošičku více nepořádku v kuchyni, ale co bychom neudělali pro svoje drahé. Není nic hezčího na světě než úsměv toho, kterého milujeme.....

Počet porcí : 6 - 8 kusů

SUROVINY :

  • 500 g listového těsta bez palmového oleje
  • 100 g mražených malin + 1 čajová lžička čekankového sirupu + 3/4 čajové lžičky kardamomu
  • 100 g mražených ostružin + 1 čajová lžička citrónové šťávy + špetka badyánu
  • 1 čajová lžička solamylu
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 1 ks domácího vejce na potření / medu smíchaného s vodou

Náplň :

  • 130 g fíkové pasty / sušených fíků
  • 110 g pistácií
  • 70 ml vody
  • Kůra z 1 ks limetky
  • Šťáva z 1 ks limetky
  • 3/4 čajové lžičky kardamomu

POSTUP :

Nejprve si rozmrazíme ovoce a ochutíme přesně tak, jak je popsáno v surovinách. Maliny budeme pokládat na srdíčka a z ostružin si uděláme přeliv. Do rendlíku vložíme ostružiny s ostatními surovinami (klidně k nim přilijte přebytečnou vodu z malin, kterou stejnak odděláme) a necháme dojít k varu, v hrnečku smícháme solamyl a vodu a přilijeme k horkým ostružinám. Za stálého míchání vaříme cca 2 minutky a stáhneme z plotny.

Ještě než se vrhneme na výrobu srdíček, uděláme si fíkovou pastu. Pistácie opražíme na suché pánvičce a poté je v čisté utěrce zbavíme slupky. V mixéru je pomeleme na hrubou mouku. Vložíme do misky a přidáme k nim fíkovou pastu, kůru i šťávu z limetky, kardamom, vodu a promícháme.

Nyní si vytvoříme srdíčka. Pokud nemáte formu o velikosti cca 11x11 cm, vystřihněte si předlohu srdíčka z tvrdého papíru. Každé jedno upečené srdíčko se skládá ze tří vrstev (neboli vykrojených srdíček). Těsto rozpůlíme napůl a na pomoučeném válu vyválíme. Z každé poloviny listového těsta vykrojíme 9 -12 ks srdíček.

Jakmile máme srdíčka vykrojena, rozehřejeme troubu na 180°C a budeme skládat vrstvy. Na spodní dvě srdíčka rozdělíme fíkovou pastu a rozetřeme ji. Neroztíráme až úplně ke krajům. Poslední srdíčko bude čisté. Za pomoci vidličky okraje utěsníme tak, aby všechny vrstvy držely pohromadě. Varianta s ostružinami je jednodušší. Tato srdíčka vložíme na plech s pečicím papírem, potřeme buď vajíčkem, nebo medem v kombinaci s vodou, a dáme péct na 180°C na cca 25 minut.

Varianta s malinami: za pomoci čajové lžičky si naznačíme na povrchu složeného srdíčka menší srdce a do něj vložíme ochucené maliny. Okraje potřeme vajíčkem nebo medem a vodou a opět dáme péct na 180°C na 25 minut.

No a máte hotovo...a já Vám přeji dobrou chuť