Svěží bramborový salát s bylinkami
Jak všichni víte, tak není třeba aby bramborový salát obsahoval majonézu nebo bílý jogurt. A v tomto receptu to není jinak. Zálivka do tohoto salátu je složena z citrónu a olivového oleje, takže je příjemná a lehká. V tomto salátu jsou navíc použity tři druhy čerstvých bylinek. Tato kombinace chutí je okouzlující a Vaše chuťové pohárky budou tančit nadšením. Servírovat můžete jak za studena, tak i zatepla. Tím pádem se tedy tento recept bude vyjímat na Vašem stole jak na jaře, tak i v létě. Zároveň osvěží i potěší. Určitě vyzkoušejte, je opravdu výborný.
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 1 kg brambor typu A
- 220 g bílé cibule
- 35 g čerstvé petrželky kadeřavé
- 20 g čerstvé pažitky
- 15 g čerstvého kopru
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Dresink :
- 60 ml olivového oleje
- 25 g česneku
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 1 čajová lžička agáve sirupu
- Šťáva a kůra z 1 citrónu
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Brambory si uvaříme den předem ve slupce do polo-měkka. Nesmí být rozvařené.
Druhý den si je oloupeme, nakrájíme je na čtvrtiny a dáme stranou. Do menší misky si nasekáme najemno všechny bylinky ( kopr, pažitku, petržel ) a dáme stranou. Cibuli očistíme a nakrájíme buď na půlkolečka ( pokud máme menší cibuli ) nebo na čtvrtiny ( pokud máme větší cibuli ) a opět dáme stranou.
Nyní si připravíme dresink. Do vysoké nádoby nalijeme olej, jablečný ocet, agáve sirup, nastrouháme najemno citrónovou kůru, česnek, přidáme citrónovou šťávu a vše vyšleháme.
Do wok pánve nebo do nějaké hluboké pánve dáme 1 polévkovou lžíci oleje a zesklovatíme na něm cibulku. Dáme ji stranou a v té stejné pánvičce si rozpálíme 2 polévkové lžíce oleje a zvýšíme teplotu o 1 stupeň výše. Jakmile je olej rozpálený, vložíme do něj brambory a opékáme ze všech stran.
Když jsou brambory prohřátě a opečené, vložíme cibuli, párkrát prohodíme a vypneme sporák. Nasypeme do pánve všechny bylinky a zalijeme dresinkem. V tuto chvíli doladíme chuť solí a pepřem.
Tento salát můžeme podávat teplý i za studena.
Přeji dobrou chuť