Tofu noky s medvědím česnekem a parmazánem

02.06.2023
Není nic lepšího než domácí noky. A pokud si hlídáte přísun bílkovin, tak není nic lepšího než domácí tofu noky. Určitě jste tofu noky na mém blogu už viděli, akorát že jejich sladkou verzi. Toto je skoro obdobný recept, jen jsem do základního těsta přidala medvědí česnek, pažitku a černou sůl. A teď si zkuste představit tu kombinaci chutí, kde noky chutnají po jemné česnekové chuti v kombinaci s oříškovou chutí parmazánu. Vše je pak spojeno s pomalu praženým česnekem. Je to takový podobně skvělě chutnající oběd jako je Aglio olio. Takže ten, kdo má rád jednoduchou chuť v podobě olivového oleje, česneku a parmazánu, by měl ihned zpozornět a určitě vyzkoušet tento recept. Hmm....už jsem na něj opět dostala chuť.

Počet porcí : 3 – 4 porce

SUROVINY :

  • 360 g bílého tofu s vápníkem
  • 110 g polohrubé mouky
  • 30 g špaldové mouky
  • 30 g parmazánu / vegan parmazánu
  • 50 g medvědího česneku
  • 10 g pažitky
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička černé soli
  • 1 čajová lžička klasické soli
  • Pepř dle chuti

Na dokončení :

  • 1 větší hlava česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • Červený pepř
  • Petrželová nať


POSTUP :

Do mixéru si vložíme opláchnuté tofu, rozdrobené na libovolné kousky. Přidáme na hrubo nasekaný medvědí česnek, pažitku, černou a klasickou sůl, olivový olej, pepř a parmazán nastrouhaný najemno. Vše umixujeme do hladka. V těstíčku nám nesmí zůstat žádné kousky. Přesuneme do větší mísy, vložíme oba dva druhy muk a vše promícháme v ruce.

Těsto přendáme na vál a zpracujeme na krásné vláčné těsto bez hrudek. Dáme zpět do misky a necháme cca 5 minut odpočinout.

Mezitím si dáme vařit vodu se solí, kde budeme později vařit noky. Celou hlavu česneku očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme si je stranou.

Nyní si vezmeme těsto, které rozdělíme zhruba na 4 stejné části. Z každé části vyválíme váleček a krájíme noky velikosti cca 2 cm. Jakmile začne vřít voda v hrnci, vložíme dvě dávky nakrájených noků. Až vyplavou na povrch, vaříme ještě cca 2 – 3 minutky a poté dáme stranou okapat např. do sítka. Takto opakujeme, dokud nemáme všechny noky uvařené.

Na stejnou plotnu vložíme hlubokou pánev, nalijeme do ní olivový olej a na mírném ohni smažíme česnek nakrájený na jemno. Pozor aby se nám nepřipálil. Jakmile se česnek rozvoní a jemně zesklovatí, přidáme všechny uvařené noky a společně za stálého míchání pražíme cca 5- 8 minut.

Poté rozdělíme na talíř, ozdobíme parmazánem, červeným pepřem a petrželovou natí. A já Vám přeji dobrou chuť.