Tofu v arašídové omáčce
Bílé tofu je naprosto skvělá potravina. Nejen, že obsahuje cca 14 g bílkovin na 100 g, ale má také vlastnost, že do sebe přebírá chutě. Takže s ním v kuchyni můžete doslova kouzlit. Použít ho můžete jak do sladkých tak i do slaných receptů. Pokud chcete vědět více o tofu, koukněte se na tento článek " Tofu - vše o něm a jak s ním naložit? ". No a pokud milujete cestování do dalekých zemí, za pomoci jídla, tak se zastavte u tohoto receptu. Ty úžasné chutě arašídového másla, sójové omáčky, s jemně pálivou chutí chilli papričky a svěží limetkové šťávy a to vše zakončeno čerstvým nasekaným koriandrem. Hmm...Asie Vás volá. Nejenže Vás tento recept zahřeje v představách o daleké zemi, ale pokud přidáte více chilli papriček, tak Vás zahřeje i vnitřně :))
Počet porcí : 3 - 4 porce
SUROVINY :
- 2 ks bílého tofu
Na marinádu :
- 1 polévková lžíce tmavé sojové omáčky
- 2 polévkové lžíce světlé sojové omáčky
- 20 g česneku
- 15 g zázvoru
- 2 ks chilli papriček
- 1 velká polévková lžíce arašídového másla
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce limetkové šťávy
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1,5 čajové lžičky kari
- 1 čajová lžička agáve sirupu
Na omáčku k podávání :
- 1 ks malé bílé cibule
- 5 polévkových lžic vody
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- + zbytek marinády na tofu
Na ozdobu :
- čerstvý koriandr
- limetka
- chilli paprička nasekaná najemno
POSTUP :
Nejlépe den předem si naložíme tofu. A to tak, že tofu opláchneme pod tekoucí vodou a poté ho krájíme na šířku cca na 5 ks. To znamená, že dohromady budeme mít 10 ks. Takto připravené tofu si dáme stranou.
Do menší misky si nastrouháme česnek a zázvor najemno. Přidáme arašídové máslo, oba druhy sojové omáčky, olej, chilli papričky nakrájené na kostečky, kari, kurkumu, sirup, limetkovou šťávu a vše promícháme.
Tofu obalíme ze všech stran připravenou marinádou a dáme do misky do lednice do druhého dne.
Druhý den tofu vytáhneme z lednice a rozehřejeme si troubu na 200°C. Na plech vložíme pečicí papír, tofu jemně oklepeme a poklademe na plech. Dáme péct do trouby cca na 25 - 30 minut. Po 15 minutách tofu v troubě otočíme.
Mezitím co se tofu peče, si připravíme omáčku. Na 1
polévkové lžíci oleje orestujeme cibulku nakrájenou na kostečky. Poté přidáme
zbylou marinádu z tofu a cca 1 minutku za stálého míchání restujeme.
Následně přidáme vodu a necháme omáčku zredukovat.
Po upečení tofu vyjmeme z trouby a napíchneme na
špejli. Omáčku dáme do servírovací misky a tofu poklademe na talíř. Posypeme
čerstvým nasekaným koriandrem a chilli papričkou a přidáme čerstvou limetku.
Přeji dobrou chuť
TIP : Tofu v arašídové omáčce podávejte nejlépe s jasmínovou rýží ( recept ZDE ). Hodí se i k pečeným bramborám nebo k vydatnému salátu.