TOP letních receptů - 5 mých nejoblíbenějších letních jídel

30.06.2022

Nevíte co máte v létě stále vařit? Nebaví Vás vymýšlet nové kombinace a nemáte chuť stát dlouhé hodiny u sporáku? Jíte pořád to stejné dokola a už Vás to nudí? Nechte se inspirovat v tomto článku mými nejvíce oblíbenými letními jídly. Nejenže zde najdete 5 receptů ale také zajímavé informace o použitých potravinách a o tom, jak se správně stravovat, aby jste si pochutnali a zároveň něco udělali pro své tělo :)

V letním období se člověk vyloženě nutí jíst. Nemá na nic chuť a jeho apetit se snižuje. Našimi častými jídly v létě jsou saláty, které nemají plnohodnotné složení nebo hromady studené zmrzliny, o které raději nebudeme dále mluvit. :) Ne tedy, že bych zmrzlinu v létě nejedla, ale znám pár lidí, kteří ji mají i několikrát denně. A to je ta situace, o které raději  nebudeme hovořit. :)


Ta světlejší stránka stravování v létě je taková, že člověku stačí jen např. polévka, lehké svěží jídlo, čerstvá zelenina a ovoce. Navíc chuť čerstvého ovoce a zeleniny v tomto období je neodolatelná. Vše máme po ruce rostoucí na polích a můžeme podpořit místní zemědělce. Tak se vydejte na zelné trhy, k farmářům nebo na samosběry. Nejen, že to budete mít čerstvé, místní, plné chuti, ale uděláte si i příjemný víkendový výlet s rodinou. :)


Dalším plusem je, že třeba jeden z masožravců ve Vašem okolí nebo v domácnosti, přijde na chuť zelenině a umenší spotřebu masa. I kdyby to měl být pouze jeden den v týdnu, i tak je to velký krok.  Nejhlavnější ale je, abyste vařili s lehkostí, radostí a samozřejmě s chutí. Do ničeho se nenuťte a dopřejte svému tělu to, co právě potřebuje. Naslouchejte mu.


Navíc když dodržíte základy zdravého stravování, Vaše tělo i mysl Vám to oplatí. :) Bližší informace o zdravém talíři, najdete zde  " Jak má vypadat zdravý talíř ". My si v tomto článku ukážeme 5 skvělých letních receptů a pár zajímavých informací o používaných potravinách.

POTRAVINY, KTERÉ POUŽÍVÁM V RECEPTECH



AVOKÁDO -  je původem z Mexika a řadí se mezi ovoce. Avokádo je opravdu velkým zdrojem minerálních látek  železa, fosforu, hořčíku, draslíku a vitamínů C, E, K, H, B3, B5. Obsahuje velice málo cukru, zato však velké množství tuku, který je zde ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin. Používá se jako náhražka másla, majonézy, dresinku, i do smoothie. Posiluje srdce, snižuje krevní tlak. Pomáhá i při nemoci jater, ledvin, kůže atd. POZOR avokádo obsahuje látku persin, která je silně jedovatá převážně pro papoušky, kde konzumace končí smrtí. Ze stejného důvodu by se nemělo podávat psům ani kočkám. 


BATÁTY - neboli sladké brambory, pochází původně z Ameriky. Řadí se mezi nejvýživnější odrůdu zeleniny. Obsahují vitamíny A, B, C, E, minerální látky, sacharidy, vlákninu, škrob, ale i cukr. Batáty obsahují betakaroten, což je silný antioxidant, který působí jako prevence proti vícero druhům rakoviny. Batáty dále prospívají srdci, očím a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Využití v kuchyni je velké. Můžeme je používat stejně jako brambory (kaše, hranolky, pečené v troubě, chipsy,  ..). Nemusí se ani loupat a využít se dají i do salátů, budha bowlu, polévek a také do sladkých pokrmů.


KVĚTÁK - neboli karfiol, je oblíbenou košťálovou zeleninou, kde se konzumuje jeho květenství. Hlava květáku je totiž tvořena mnoha neotevřenými květy. Od místních zemědělců je k dispozici od května do listopadu. Květák je nízkokalorický, obsahuje vysoký podíl vlákniny, která Vás zasytí na dlouhou dobu. Je bohatý na vitamíny C, K, E,  minerální látky - draslík, vápník, hořčík a kyselinu listovou. POZOR květák není vhodný pro osoby trpící DNOU, obsahuje totiž kyselinu močovou. Lze jej jíst syrový i vařený. V kuchyni má velké využití a to jako hlavní jídlo, příloha nebo se dává do salátů. Můžeme ho smažit, péct, dusit, gratinovat - květákové placičky, styl "na mozeček", polévky, květákové pyré, rýže z květáku...


MRKEV - mrkev všichni známe. Je to kořenová zelenina a existuje několik jejích odrůd. Nicméně je to opravdu kouzelná potravina, která obsahuje velké množství vitamínů ( C, A ), minerálů ( draslík, hořčík, vápník ... ), vlákniny i cukr a obzvláště cenné pro lidské zdraví jsou karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamín A a také dodávají mrkvím barvu. Mrkev můžeme konzumovat vařenou i zasyrova, kořen i nať. Z natě jsou výborná pesta, která můžete dát do salátů i polévek, využití kořenové části je pak v kuchyni opravdu velké. Polévky, do salátů, přílohy ( hranolky, pyré ), hlavní jídla( mrkvička s hráškem, karbanátky ), pomazánky, smoothie, buchty... Vzhledem k tomu, že beta-karoten se rozpouští v tucích, je velice vhodné mrkev konzumovat s ořechy, rostlinnými oleji.



TOFU - je v podstatě jídlo vyráběné srážením sojového mléka. Pochází z Číny a v dnešní době je již velice dobře známo díky svému zastoupení u vegetariánů, veganů, ale i lidí zastávajících zdravou stravu. Tofu obsahuje velké množství bílkovin, minerálních látek a vitamínů jako je vitamín B1, železo, vápník, hořčík, selen ... Je jich několik druhů. Např. klasické bílé, uzené, marinované, s bazalkou atd. Můžeme ho najít v podobě měkké, silken tofu, nebo tvrdé. Bílé tofu se využívá ve slaných i sladkých jídlech. Jeho velkou výhodou je, že strukturou připomíná tvaroh nebo sýr a rádo přebírá chutě ostatních surovin. 


ČERNÁ ČOČKA - říká se jí také kaviár, protože ho připomíná svým vzhledem. Má jemně oříškovou chuť a nerozvaří se. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny, minerálních látek ( železo, hořčík ), vitamín B a černý pigment, jehož látky se nacházejí také např. v borůvkách.  Využití v kuchyni je opět velké. Výhoda je, že se nemusí namáčet, nerozvaří se a nenadýmá. Můžete ji dát do salátů, polévek, hlavních jídel, pomazánek ....


RECEPTY

SALÁT S AVOKÁDEM, ČERNOU ČOČKOU A GRANÁTOVÝM JABLKEM  

Salát s avokádem, černou čočkou a granátovým jablkem
Salát s avokádem, černou čočkou a granátovým jablkem

Počet porcí : 2 - 3 porce

SUROVINY :

  • 60 g černé čočky
  • 180 g okurky
  • 200 g cukety
  • 140 g granátového jablíčka - vyloupaného
  • 1 ks avokáda
  • 12 g čerstvé máty
  • 12 g čerstvého koriandru


CELÝ RECEPT ZDE 


ZAPEČENÉ BATÁTY ALA PIZZA 

Pečené batáty ala pizza
Pečené batáty ala pizza

Počet porcí : cca 4 porce

SUROVINY :

  • 1,1 kg batátů
  • 100 g čerstvé červené papriky
  • 110 g sterilované kukuřice
  • 150 g čerstvých rajčat
  • 110 g nivy
  • 16 g česneku



CELÝ RECEPT ZDE 


RIZOTO Z KVĚTÁKOVÉ RÝŽE S PRAŽENÝM TOFU  

Počet : 4 porce

SUROVINY :

  • 680 g květáku po očištění
  • 120 g kukuřice - mražené
  • 120 g hrášku - může být i mražený
  • 130 g červené cibule
  • 190 g mrkve
  • 190 g červené syrové papriky
  • 20 g česneku
  • 2 balení bílého tofu


CELÝ RECEPT ZDE 


Rizoto z květákové rýže s opraženým tofu
Rizoto z květákové rýže s opraženým tofu

TOFU ŠPÍZY SE ZELENINOU 

Tofu špízy se zeleninou
Tofu špízy se zeleninou

 Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 2 balení bílého tofu
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 - 2 červené cibule
  • 1 - 2 bílé cibule

Na zálivku :

  • 150 ml rostlinného oleje
  • 2 čajové lžičky protlaku


CELÝ RECEPT ZDE 


MRKVOVO - POMERANČOVÁ POLÉVKA S MAKOVÝM KARI  

Mrkvovo - pomerančová polévka s makovým kari
Mrkvovo - pomerančová polévka s makovým kari

SUROVINY :

  • 350 g mrkve
  • 65 g petržele
  • 2,5 ks velkých pomerančů ( pokud máte menší velikost klidně dejte 3 ks )
  • 165 ml kokosového mléka v plechovce
  • 10 - 15 g čerstvého zázvoru
  • 75 g cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje


CELÝ RECEPT ZDE 


Děkuji Vám za přečtení tohoto článku. Věřím, že jste se dozvěděli zajímavé věci a určitě vyzkoušejte alespoň jeden z receptů. Jsou to recepty velice chutné, i když některé se Vám budou zdát složité, nebojte se jich. Za vyzkoušení to stojí. 

Ani nevíte jak bych Vám strašně ráda předala nejen recept s fotografiemi, ale poslala i tu vůni a klidně i celá hotová jídla. Mojí obrovskou radostí totiž je, když mým kamarádům, členům rodiny moje jídla chutnají a se stejnou radostí a nadšením si ho vychutnávají jako já. Je to kouzelný pocit, kterého se nechci vzdát. :)


A pokud se Vám článek líbil neváhejte ho sdílet

Jestliže podle mě vaříte, napište mi jak Vám jídla chutnala a zda jsou to recepty, které využíváte. Budu velice ráda za zpětnou vazbu. Nezapomeňte mě označit @bohokristyna a sledovat na sociálních sítích :) Uděláte mi tím velkou radost. Navíc je to jediná cesta, jak mohu pro Vás stále vymýšlet nové a nové dobroty.

Máte-li zájem, zde si můžete přečíst zajímavosti o mně.

Děkuji Vám všem a přeji krásně prožité chvíle u jídelního stolu s Vašimi blízkými :))

Boho Kristýna