Topinka s pestem a se salámem Bresaola
Toto jídlo prostě a jednoduše chcete !!! Po prvním soustu ucítíte v ústech naprostý gastronomický orgasmus... a to vážně nepřeháním. Ta skvělá kombinace výrazného pesta, kde se pojí chuť kadeřávku, čerstvé bazalky, kvalitního olivového oleje a sušených rajčat, čerstvého osvěžujícího rajčatového salátu s kousky oliv a s naprosto famózním veganským salámem Bresaola od společnosti Dobrá příroda, je okouzlující. Tento recept opravdu musíte vyzkoušet. Slovy se tato pochoutka ani nedá popsat. Zkoušela jsem tuto kombinaci i s čerstvým chlebem a ano, bylo to výborné, ale chyběl tomu ten můj takzvaný wow efekt. Toho jsem docílila až když jsem vyměnila čerstvý chleba za topinku. Pozor, topinka nemusí být připravená klasicky a ani by v podstatě neměla být moc mastná. Buď si ji připravte v troubě nebo na malém množství oleje. A proč tento recept měl wow efekt až s topinkou? Říká se, že tuk přenáší chutě, že je tzv. nositelem chuti. Tuk dokáže vyvažovat ostatní chutě. Rozpouští se v něm a vstřebává spousta aromatických látek, jakoby všechny chutě zakulatil a přirozeně propojil. Proto spousta jídel chutná jinak bez tuku a s tukem. A pokud nevěříte, můžete si to vyzkoušet přímo na tomto receptu.
Počet porcí : 4 velké topinky
SUROVINY :
Na topinky :
- 4 ks krajíců světlého kváskového chleba - cca 26 cm velkého
- Rostlinný olej na smažení
Na salátek :
- 150 g cherry rajčat
- 220 g rajčat Primora
- 45 g šalotky
- 80 g zelených oliv
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na pesto :
- 45 g bazalky
- 70 g kadeřávku
- 120 g olivového oleje
- 60 g loupaných mandlí
- 45 g kešu ořechů
- 30 g lahůdkového droždí
- 4 g česneku
- 30 g sušených rajčat
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
V první řadě si uděláme pesto. Do výkonného mixéru vložíme ořechy a pomeleme je na jemno. Dáme je stranou. Nyní vložíme bylinky, olej, nastrouhaný česnek a společně rozmixujeme tak, aby sem tam byly trochu větší kousky. Přidáme pomleté ořechy, sůl, pepř, lahůdkové droždí a vše spojíme. Dáme stranou do misky a přidáme najemno nasekaná sušená rajčata.
Nyní si na malém množství oleje uděláme čtyři topinky a dáme stranou.
Než nám topinku zchladnou, uděláme si salátek. Cherry rajčata rozkrojíme na půl a poté na plátky. Stejným způsobem nakrájíme i šalotku a olivy. Primora rajčata nakrájíme také na plátky, a to cca 4 cm velké. Vše vložíme do misky a doladíme solí, pepřem, olivovým olejem.
No a můžeme servírovat. Na topinku naneseme pesto, na to rajčatový salátek a vrchní část ozdobíme veganským salámem Bresaola. A já Vám přeji dobrou chuť