Tortilla s červenou čočkou a avokádem
Tortilly jsou opravdu známé jídlo, kdo by je také neznal, že? Jsou velice snadné a rychlé na přípravu a dají se udělat na tisíce stylů a chutí. A možná proto jsou velice oblíbené jak u dospělých, tak i u teenagerů a dětí. Obzvlášť v dnešní uspěchané době se snažíme ušetřit čas, ale nechceme ho šetřit úplně na úkor naší rodiny i našeho zdraví. Proto vznikají takovéto skvělé nápady na jídla, jako jsou tyto tortilly plněné červenou čočkou a avokádem, které jsou plné zdravých tuků, rostlinných bílkovin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Výhodou tohoto receptu však není jen to, že obsahuje tolik prospěšných látek nebo to, že je tak snadný na přípravu. Výhoda je i taková, že čočky si můžete uvařit více a nechat ji v lednici do druhého dne. Poté už jenom přichystáte ostatní suroviny a máte čerstvé tortilly na stole. Pokud Vám nechutná koriandr, můžete ho nahradit petrželovou natí.
Počet porcí : 4 tortilly
SUROVINY :
- 4 tortilly
- 1 ks zralého avokáda
- hrstka čerstvého koriandru
- černá sůl dle chuti
- 12 - 16 menších listů hlávkového salátu
- 1 ks limetky
- 110 g červené čočky
- 100 g mrkve
- 50 g bílé cibule
- 10 g česneku
- 15 g čerstvého zázvoru
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 1,5 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 0,5 čajové lžičky římského kmínu
- 0,5 čajové lžičky žluté kari pasty
- 0,5 čajové lžičky koriandru
- 180 ml vody
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 1 ks chilli čerstvé papričky
- 1 - 2 ks čerstvých rajčat
POSTUP :
Cibuli si očistíme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a nastrouháme společně se zázvorem na jemno. Mrkev důkladně umyjeme a nastrouháme na hrubo.
Do hrnce vložíme olej a opražíme cibulku. K opražené cibulce vložíme kari pastu a za stálého míchání necháme rozpustit. Přidáme zázvor s česnekem, jemně opražíme a poté přidáme zbývající koření (římský kmín, koriandr) a necháme vše rozvonět. Přisypeme červenou čočku, mrkev, rajčatový protlak a zalijeme vodou. Necháme vařit do rozvaření čočky. Dáváme pozor na připálení, často mícháme a to od spodu hrnce. Dochutíme solí, pepřem a limetkovou šťávou dle chuti. Dáme stranou.
Teď si připravíme tortilly. Opláchneme hlávkový salát a osušíme ho v čisté utěrce. Avokádo rozpůlíme, zbavíme se jádra a nakrájíme si ho na plátky, které budeme rozdělovat na 4 porce. Na dno tortilly rozprostřeme 4 listy hlávkového salátu, které skládáme podélně 2 ks vpravo a 2 ks vlevo ( tak aby se jemně překrývaly), na salát poté podélně poklademe ¼ uvařené čočky a na ní rozprostřeme opět podélně ¼ avokáda, rajče nakrájené na kostečky, zbavené prostředku. Pokapeme limetkou, posypeme jemně černou solí, nasekaným koriandrem a chilli papričkou.
Tortillu zamotáme ( hodně nám v tom pomohou hlávkové listy, kterými se nám vytvoří jakási druhá vrstva tortilly). Poté zapečeme v kontaktním grilu nebo na pánvičce. Vše zopakujeme ještě 3x a můžeme podávat.
Dobrou chuť