Vanilkovo borůvkový pudink s praženými oříšky
Upřímně jsem přemýšlela kam tento recept vložit. Jeslti jako dezert nebo jako snídani. Nakonec jsem zvolila sekci dezerty, protože mi v tomto receptu chybí nějaké müsli, vločky, quinoa jednoduše nějaké obiloviny či pseudoobiloviny, které by Vás více zasytili. Také si pamatuji, že jsme mívali pudink doma jako dezert po obědě nebo jsme ho měli jako svačinu. Takže tento pudink může mít i více využítí. Dezert či svačina. Ale pozor. To neznamená, že si tento recept nemůžete připravit na snídani a obohatit si ho o domácí müsli. Tento vanilkový pudink, totiž obsahuje docela dost bílkovin i dost zdravých tuků na typické dezerty ... Zase ale můžeme říct, že tanto vanilkovo borůvkový pudink je zdravější alternativou dezertů a že mlsáme zdravě. V receptu opět najdete kvalitní dochucovadla od společnosti PÖDÖR. O makovém oleji jsem již psala nějaké zajímavosti, které můžete najít ZDE . Ale o tonka fazolích ještě ne. Tonka fazole jsou semena stromu Slivoň obecný. Tonkové boby jsou koření se specifickou vůní i chutí, která připomíná vanilku a mandle dohromady. Někdo v ní ucítí i nugát či bílou čokoládu. Její aroma je okouzlující a hodí se do dezertů, pudinků, zmrzlin, buchet a koláčů....do různých smoothie i koktejlů. Dále se dá použít klidně do určitých krémových polévek, k rajčatovému základu i do těstovin. Kdyby jste chtěli nahradit v receptu tonka fazoli, můžete to zkusit vanilkovým luskem. Nikdy jí ale nevynechávejte. Její chuť i aroma je nenahraditelná, při pečení rozvoní celý dům a věřte, že si toto koření zamilujete stejně jako já.
SUROVINY :
- 180 g bílého tofu
- 400 g sójového / vanilkového mléka
- 70 g borůvek
- Šťáva z 1/2 citronu
- 35 g čekankového sirupu
- 1 ks tonka fazolí od PÖDÖR
- Špetka soli
- 1 ks vanilkového pudinku
Na ozdobu :
- 2 hrsti kešu ořechů
- Makový olej od PÖDÖR
- Borůvky
POSTUP :
Do hrnce vložíme bílé tofu, 3/4 mléka, sůl, sladidlo a dáme na mírný oheň vařit. Jakmile projde varem, vezmeme tyčový mixér a vše rozmixujeme na hladko. Ve zbylé 1/3 mléka rozmixujeme vanilkový pudink a vložíme k tofu. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Jakmile je pudink uvařený, cca jednu polovinu dáme stranou a vložíme do ní borůvky a citrónovou šťávu. Poté tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka.
Vezmeme si dvě až tři sklenice. Na dno dáme vanilkovou směs, na ni borůvkovou směs a dáme ztuhnout. Nyní si na mírném ohni opražíme kešu ořechy do zlatavé barvy za pomoci 1 čajové lžičky makového oleje. Ty poté vložíme na ztuhlý pudink, posypeme borůvkami a můžeme servírovat a já Vám přeji dobrou chuť.