Vegan mramorová bábovka s mandlemi
Máte rádi bábovky, ale nevíte jak si je udělat zdravější a odlehčenější? Tak tady máte malou inspiraci. V receptu je jen malé množství cukru a je přidána mandlová mouka. Ta zaručí, že bábovka bude krásně nadýchaná a jemná a navíc všichni víte jak velké benefity mají mandle. Obsahují bílkoviny, zdravé tuky, železo, vápník, vlákninu atd. Navíc tato kombinace tří druhů muk je i zdravější. Banány v receptu nahrazují částečně cukr i vajíčka. Nemusíte se však bát, děti určitě nepoznají změnu od klasické bábovky. Doufám, že až vyzkoušíte tento recept, tak si ho doma zamilujete a zařadíte do svého jídelníčku :).
SUROVINY :
- 130 g polohrubé mouky
- 80 g špaldové celozrnné mouky
- 50 g mandlové mouky
- 2 ks zralých banánů
- 200 ml mandlového mléka + 1 lžíce
- 3 lžíce bramborového škrobu
- 1 ks kypřicího prášku do pečiva
- 150 ml rostlinného oleje
- 45 g hořké nasekané čokolády
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 - 3 lžíce mandlového likéru ( amareto )
- 2 - 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce kokosového cukru
- Špetka soli
POSTUP :
Předehřejeme si troubu na 180°C a formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme moukou.
Sypké ingredience ( polohrubou mouku, špaldovou mouku, škrob, mandlovou mouku, kypřicí prášek , sůl ) prosejeme do mísy.
Do druhé mísy si vložíme banán a 1 lžičku mléka. Rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši.
Do další mísy si dáme cukr, olej a vanilkový extrakt a vyšleháme do jemné pěny.
Rozmixovaný banán vložíme do vyšlehané pěny a vše důkladně zamícháme. Do této směsi budeme postupně přesívat suché ingredience a přidávat mléko. Minimálně na 3x. Po každém prosetí a nalití mléka směs jemně promícháme a spojíme.
Až bude těsto na bábovku hotové, oddělíme si jej 1/3 do jiné mísy. Do tohoto odloženého těsta prosejeme kakao, přidáme nasekanou čokoládu a amareto. Vše dobře promícháme.
Do formy na spod dáme část světlého těsta, na to kakaové těsto a tak to střídáme, než nám zbude světlé těsto, které dáme navrch. Vezmeme špejli, ponoříme ji do těsta a jemně jej promícháváme, aby se nám vytvořil hezký mramor.
Vložíme do trouby a pečeme cca 50 - 60 minut. Hotovou bábovku poznáte podle zapíchnuté špejle. Já jsem osobně pekla 70 minut, ale mám keramickou formu ještě po babičce :)).
Poté bábovku vyjmeme z trouby a necháme ji na cca 10 minut chladnout. Poté ji vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.
Dobrou chuť
Poznámka :
Pokud nemáte doma mandlovou mouku, vůbec si s tím nelamte hlavu a jednodušše si ji vyrobte. A to tak, že pomelete mandle na jemno.
Banány by meli být opravdu zralé. Určitě do těsta nepoužívejte zelené banány.
Kokosový cukr se dá vyměnit za třtinový cukr a mandlové mléko pak zase za jiné rostlinné ( např. ovesné, sojové ). Pozor však na ostatní rostlinná mléka, jejich výrazné chutě mohou zaměnit a narušit danou chuť bábovky.