Veganská zelná polévka s klobásou
Jak určitě dobře víte tak i zelná polévka patří mezi ty vánoční. A pokud si ji chcete uvařit ve veganské verzi i s tou parádní chutí maďarské zauzené klobásy, máte možnost. A to především díky společnosti Good Nature s.r.o., která začala vyrábět veganské klobásy a salámy. Jedním z jejich produktů je veganská maďarská pikantní klobása, kterou do této polévky přidávám a ta jí dodává tu správnou a po mnoho let na trhu chybějící klasickou chuť. Takže jestli jste vždy milovali zelnou polévku s maďarskou klobásou a od té doby co nejíte maso jste tuto polévku neměli nebo nebyla tou správně chutnající, tak vyzkoušejte. Tento recept je převzatý od mé mamky , tak jak si ho pamatuji a tak jak ho vařila. A konečně má i tu autentickou chuť. :)
Počet porcí : 6 porcí
SUROVINY :
- 250 g maďarské uzené klobásy "Good Nature"
- 500 g kysaného zelí
- 600 g brambor
- 200 g cibule
- 180 g mrkve
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 čajové lžičky celého kmínu
- 10 ks nového koření - malých kuliček
- 4 ks bobkového listu
- 2 čajové lžičky sladké červené papriky
- 1 čajová lžička uzené červené papriky
- 3 polévkové lžíce octa
- 1,5 litru zeleninového vývaru / vody
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobu :
- Veganská zakysaná smetana
- Petrželová nať
POSTUP :
Na středním ohni rozpálíme velký hrnec s rostlinným olejem. Přidáme najemno nasekanou cibulku, bobkový list, nové koření, kmín a chvíli pražíme. Poté přikryjeme pokličkou a dusíme cca 10 minut. Občas zamícháme.
Mezitím si očistíme brambory a mrkev. Mrkev nakrájíme na kolečka, brambory na menší kousky a vše dáme stranou. Nyní si nakrájíme maďarskou klobásu. Je jedno na jaké kousky, protože se Vám v horké polévce poté stejně nakonec rozpadne. Ale polévce dodává opravdu tu chuť klobásy.
Po uplynutí 10 minut dušení cibulky přihodíme do hrnce klobásu a necháme rozvonět. Poté přidáme mrkev a brambory a společně pražíme cca 5 minut. Nyní přidáme oba dva druhy paprik, necháme je rozvonět a zalijeme 1 litrem vývaru. Vaříme cca 30 minut, dokud mrkev i brambory nezměknou. V tuto chvíli přidáme zelí a 0,5 litru zbylého vývaru. Já přidávám ještě ocet, protože je to na mě málo kyselkavé. Vy si samozřejmě polévku ochutnejte a popřípadě dolaďte octem dle svých chutí. Nechte takto společně vařit ještě dalších 20 minut.
Nyní můžete servírovat ozdobeno vegan zakysanou smetanou a petrželovou natí
Přeji dobrou chuť