Veganské barbecue burrito

04.12.2024
Přemýšlíte nad snadným, rychlým, plnohodnotným jídlem, které potěší více generací u Vás doma? Tak v tom případě musíte vyzkoušet tato veganská BBQ burrita. Jsou plněná směsí ze sójového granulátu, který je dochucený směsí smažené zeleniny a kvalitními dochucovadly od společnosti PÖDÖR jako je Bio BBQ lehce pikantní koření a pivní balsamico. Pro zajímavější chuť nezapomeňte přidat do tortilly směs čerstvých bylinek jako je koriandr, máta, petržel a vše ještě zakápněte čerstvou limetkovou šťávou. Aby Vás tortilly více zasytily, přidejte i menší množství uvařené rýže a samozřejmě vše spojte domácím dipem. V našem případě je to jednoduchá kombinace veganské majonézy a BBQ koření. Více chutí již není zapotřebí. Když spojíte všechny tyto chutě, vznikne Vám neodolatelné jídlo, které můžete podávat jako oběd či večeři. Touto lahodou si omotáte i mladší generaci u Vás doma a také Vám tato burrita mohou posloužit i jako recyklační jídlo, kde můžete využít včerejší zbylou rýži a pokrájet pozůstatky menších kousků zeleniny v lednici. Prostě a jednoduše super jídlo :))

Počet porcí : 4 – 5 ks tortill o průměru 25 cm

SUROVINY :

  • 4-5 ks tortill
  • 100 g syrové rýže
  • 30 g mixu bylinek – koriandr, máta, petrželová nať
  • 6 g thajské bazalky
  • 50 g jarní cibulky
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje

Na sójový granulát :

  • 70 g suchého sójového granulátu
  • 70 g cibule
  • 14 g česneku
  • 1,5 čajové lžičky BBQ koření od PÖDÖR
  • 70 g červené papriky
  • 65 g mrkve
  • 2 čajové lžičky datlového sirupu
  • 3 čajové lžičky Pivního balsamica od PÖDÖR
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na dip :

  • 6 polévkových lžic sojanézy
  • 2 čajové lžičky BBQ koření od PÖDÖR

Na dokončení a ozdobu :

  • Limetka
  • Chilli paprička
Veganské BBQ burrito s čerstvými bylinkami a limetkovou šťávou
Veganské BBQ burrito s čerstvými bylinkami a limetkovou šťávou

POSTUP :

Jako první si uvaříme dle návodu rýži a sójový granulát, nejlépe v zeleninovém vývaru.

Mezitím si nasekáme najemno všechny druhy bylinek a smícháme v misce. Jarní cibulku si nakrájíme na kolečka. Sojanézu smícháme s kořením a dáme stranou.

Uvařený sójový granulát si vymačkáme a na rozpálené pánvičce si na oleji osmažíme cibulku. Přidáme k ní najemno nastrouhanou mrkev, červenou papriku nakrájenou na malé kostečky a společně smažíme cca 5 minut. Poté přidáme česnek nasekaný najemno a sójový granulát. Promícháme, necháme rozvonět a poté přidáme zbytek ingrediencí. Výsledná chuť musí být výrazná, pikantní a sladko kyselá.

Jakmile máme vše nachystané, jdeme balit burrito. Rozpálíme si gril / pánev. Na dno tortilly dáme rýži, na ni připravenou sójovou směs, jarní cibulku, směs bylinek a na spodní část této hromady dáme cca 1 polévkovou lžíci sojanézy. Zabalíme a vložíme na gril či pánvičku pojící stranou dolů, aby se nám dobře uchytila.

Opékáme ze všech stran. Takto budeme postupovat do té doby, dokud nám vystačí sójová směs. A já Vám přeji dobrou chuť