Veganské krupoto s uzeným
Když se řekne podzim, co Vás jako první napadne? Jaká vůně a chutě se Vám vybaví? Mě jako první napadne vzpomínka z dětství, kdy venku mrholilo, bylo zataženo a venkovní chlad se Vám prodíral přes všechny vrstvy oblečení až jste ho ucítili přímo na kostech. Když jste se zplna hrdla nadechli a ucítili jste studený vzduch smíchaný s vůní kouře a uzeného masa. Joooo....tak takhle přesně si představuji podzim já. :)) No a co se ze všeho nejvíce hodí k uzenému masu? No přeci zavařená či kvašená zelenina a kroupy. Díky této vzpomínce z dětství a opravdu výbornému veganskému uzenému od firmy Dobrá příroda vznikl tento naprosto jednoduchý, lahodný a výživný recept. Protože kroupy obsahují vitamíny skupiny B, vitamín E, fosfor, hořčík, křemík, železo, selen, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny atd. , mají příznivý vliv na obranyschopnost, chrání nás před psychickým vyčerpáním, posilují naše vlasy, cévy i kosti. Dále jsou skvělým zdrojem energie , která se uvolňuje postupně. Kroupy mají i určitý vliv na detoxikaci organismu a snižování váhy. No... myslím si, že toto jídlo není jen nádherným propojením skvělých chutí, vzpomínek na podzim, ale je i potěšením pro Vaše tělo.
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 200 – 240 g ječných krup
- 300 g veganského uzeného od "Dobrá příroda"
- 230 g brokolice
- 110 g kukuřice / žluté papriky
- 230 g červené papriky
- 90 g pórku
- 70 g cibule
- 11 g česneku
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 čajové lžičky majoránky
- 1/2 čajové lžičky uzené papriky
- 3 čajové lžičky tamari omáčky
- 2 čajové lžičky sójové omáčky
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobu :
- Klíčky
- Uzená sůl
- Petrželová nať
POSTUP :
Nejprve si dáme vařit kroupy dle návodu. Já osobně jsem je vařila v zeleninovém vývaru s 2 polévkovými lžícemi rostlinného oleje cca 45 minut.
Nyní je to už rychlovka. Do velkého hrnce vložíme 2 polévkové lžíce oleje, cibulku nakrájenou na jemno a pod poklicí dusíme cca 10 minut. Mezitím si nakrájíme ostatní suroviny na malé, zhruba stejné kostky, kromě vrchní části brokolice, tu nakrájíme halabala. A také kromě pórku, ten nakrájíme klasicky na nudličky.
K cibuli přidáme veganské uzené a necháme společně restovat cca 8 minut. Jakmile se začne přichytávat na dno hrnce, přidáme papriku, kukuřici a společně pražíme cca 10 minutek. Poté přidáme česnek, pórek a brokolici. Tato zelenina musí být udělaná na zkus. Dále přidáme sypké koření, necháme ho rozvonět, poté přidáváme tekuté koření, promícháváme a sundáváme z plotny. Přisypeme uvařené kroupy, důkladně zamícháme a nyní doladíme chuť solí a pepřem.
No a můžeme servírovat ozdobené klíčky společně s kysaným zelím, s kimchi či zavařenou červenou řepou a já Vám přeji dobrou chuť.