Veganské kynuté vafle s tonka fazolí

14.02.2025
Óóóó... jak já miluji sladké snídaně. Hlavně v zimě se mohu utlouct po různých buchtách, kynutých šnecích, lívancích a vaflích. Od té doby co jsem si koupila bublinkový vaflovač, neustále s ním experimentuji a zkouším nové a nové recepty. Tentokrát, protože je zima, jsem vytvořila tyto vafle z kynutého těsta a s kombinací exotických chutí. Ti co mě sledují už delší dobu ví, že v zimě mám tendenci jíst hodně exotické suroviny. Takže kombinace na servírování byla jasná. No a aby bylo samotné těsto na vafle i chuťově zajímavé, přidejte přímo do něho tonka cukr a tonka fazoli a pro velký kontrast a lepší chuťový zážitek i květový medový ocet. A to vše od společnosti PÖDÖR, protože jejich produkty jsou v BIO a té nejvyšší kvalitě, která zachovává silné chutě i barvy produktů. Takže jestli jste podobní blázni jako já a milujete jídlo, určitě vyzkoušejte tato kvalitní dochucovadla, která Vám usnadní vaření :))

SUROVINY :

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 30 g špaldové celozrnné mouky
  • 225 ml ovesného / vanilkového veganského mléka
  • 4 g sušeného droždí
  • 1 velký ks tonka fazole od PÖDÖR
  • 45 g třtinového cukru
  • 20 g tonka cukru od PÖDÖR
  • 80 g oleje máslového Manka
  • 1/2 čajové lžičky medového octa od PÖDÖR
  • 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku
  • Špetka soli

Na dokončení:

  • Slaný veganský karamel
  • Kokosové chipsy
  • Čerstvé ovoce (mango, maracuja, ananas...)
  • Veganská zakysaná smetana
  • Medový květový ocet od PÖDÖR


Veganské kynuté vafle se slaným karamelem
Veganské kynuté vafle se slaným karamelem


POSTUP :

Do velké mísy smícháme oba dva druhy muk, sůl, polovinu třtinového cukru i tonka cukr, najemno nastrouhanou tonka fazoli a kypřicí prášek. Vše zamícháme. Do vlažného mléka vysypeme zbylou polovinu cukru, sušené droždí a zamícháme. necháme odpočinout cca 2 minutky.  Poté k němu přidáme olej, medový ocet a vše přendáme do mísy s moukou. Společně zapracujeme v hladké těsto. Přikryjeme a dáme kynout na teplé místo cca na 50 minut. Takto v zimě si pomáhám a dávám mísu s těstem do vlažné vody.

Jakmile je těsto krásně vyběhnuté, rozehřejeme si vaflovač, jemně ho omastíme a cca po 2 polévkových lžících vkládáme těsto. Přiklopíme a pečeme do krásné zlatavé barvy.

Hotové malé kousky vaflí ozdobíme čerstvým ovocem (např. mangem, kokosem), zakysanou veganskou smetanou a veganským karamelem. A já Vám přeji dobrou chuť.