Veganské kynuté vafle s tonka fazolí
Óóóó... jak já miluji sladké snídaně. Hlavně v zimě se mohu utlouct po různých buchtách, kynutých šnecích, lívancích a vaflích. Od té doby co jsem si koupila bublinkový vaflovač, neustále s ním experimentuji a zkouším nové a nové recepty. Tentokrát, protože je zima, jsem vytvořila tyto vafle z kynutého těsta a s kombinací exotických chutí. Ti co mě sledují už delší dobu ví, že v zimě mám tendenci jíst hodně exotické suroviny. Takže kombinace na servírování byla jasná. No a aby bylo samotné těsto na vafle i chuťově zajímavé, přidejte přímo do něho tonka cukr a tonka fazoli a pro velký kontrast a lepší chuťový zážitek i květový medový ocet. A to vše od společnosti PÖDÖR, protože jejich produkty jsou v BIO a té nejvyšší kvalitě, která zachovává silné chutě i barvy produktů. Takže jestli jste podobní blázni jako já a milujete jídlo, určitě vyzkoušejte tato kvalitní dochucovadla, která Vám usnadní vaření :))
SUROVINY :
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 30 g špaldové celozrnné mouky
- 225 ml ovesného / vanilkového veganského mléka
- 4 g sušeného droždí
- 1 velký ks tonka fazole od PÖDÖR
- 45 g třtinového cukru
- 20 g tonka cukru od PÖDÖR
- 80 g oleje máslového Manka
- 1/2 čajové lžičky medového octa od PÖDÖR
- 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku
- Špetka soli
Na dokončení:
- Slaný veganský karamel
- Kokosové chipsy
- Čerstvé ovoce (mango, maracuja, ananas...)
- Veganská zakysaná smetana
- Medový květový ocet od PÖDÖR

POSTUP :
Do velké mísy smícháme oba dva druhy muk, sůl, polovinu třtinového cukru i tonka cukr, najemno nastrouhanou tonka fazoli a kypřicí prášek. Vše zamícháme. Do vlažného mléka vysypeme zbylou polovinu cukru, sušené droždí a zamícháme. necháme odpočinout cca 2 minutky. Poté k němu přidáme olej, medový ocet a vše přendáme do mísy s moukou. Společně zapracujeme v hladké těsto. Přikryjeme a dáme kynout na teplé místo cca na 50 minut. Takto v zimě si pomáhám a dávám mísu s těstem do vlažné vody.
Jakmile je těsto krásně vyběhnuté, rozehřejeme si vaflovač, jemně ho omastíme a cca po 2 polévkových lžících vkládáme těsto. Přiklopíme a pečeme do krásné zlatavé barvy.
Hotové malé kousky vaflí ozdobíme čerstvým ovocem (např. mangem, kokosem), zakysanou veganskou smetanou a veganským karamelem. A já Vám přeji dobrou chuť.