Veganské marokánky bez mouky
V těchto mých marokánkách nenajdete ani mouku, ani máslo, dokonce ani hašiš. Ano čtete dobře:). Dočetla jsem se, že ve starých arabských recepturách byl součástí marokánek i hašiš. Je pravda, že jsem tedy nedodržela arabskou recepturu, jak s hašišem, tak ani bez něj, ale to tak už bývá s těmi staršími recepty. Projdou si dlouhou cestou i velkou změnou. Já jsem v tomto receptu volila především sušené ovoce, které máme samozřejmě rádi a chuťově se k sobě hodí a s ořechy to bylo obdobné. Tato kombinace je příjemná a neotřelá. Vše je nakonec spojené veganským kondenzovaným mlékem a oříškovou moukou, kterou můžete klidně zaměnit i za kokosovou. I když marokánky nejsou z historického hlediska vánočním cukrovím, u nás v České republice se pomalu staly tradicí a zdobí vánoční stoly mnoho domácností. A já si řekla, že by byla škoda tuto dobrotu jemně nevylepšit a dát jí trochu ten zpáteční, zdravější styl.
Počet porcí : 18 - 22 ks
SUROVINY :
- 200 g kokosového kondenzovaného mléka
- 20 g mletých chia semínek
- 160 g sušeného manga
- 100 g brusinek
- 45 g goji
- 90 g neloupaných mandlí
- 70 g kešu ořechů
- 35 g slunečnicových semínek
- 60 g pistácií
- 30 g vlašských ořechů
- 25 g mandlové mouky
- 40 g rostlinného mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- Kůra z 1 ks citrónu
- 1,5 polévkové lžíce Amareta
- Špetka soli
- Čokoláda na dokončení
POSTUP :
Nejprve si namočíme goji do vody pro změknutí. Poté si vezmeme velkou misku, do které vložíme všechny ořechy nasekané na libovolné kousky. Kromě slunečnicových, ty nekrájíme. Poté k nim přidáme mango nakrájené na malé kostky, brusinky nasekané na libovolné kousky a jako poslední slité goji.
Do rendlíku si nalijeme rostlinné mléko, vegan kondenzované mléko, amareto, sůl a přivedeme k varu. Přisypeme chia semínka pomletá na mouku a mandlovou mouku. Důkladně promícháme, aby nevznikly hrudky, a za stálého míchání necháme směs zhoustnout. Poté přelijeme k nasekaným ořechům. Důkladně zamícháme.
Troubu si rozehřejeme na 170°C a na plech s pečicím papírem vytvoříme za pomoci lžíce hrudky /placky, které pečeme cca 20 – 25 minut. Hotové marokánky poznáte podle toho, že jemně na povrchu zezlátly a jsou kompaktnější. I tak, ale musí úplně vychladnout, než je budeme oddělávat z plechu.
Poté si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a spodní část marokánek potřeme. Necháme ztuhnout a skladujeme v lednici.
Přeji dobrou chuť.