Veganské marokánky bez mouky

21.11.2023
V těchto mých marokánkách nenajdete ani mouku, ani máslo, dokonce ani hašiš. Ano čtete dobře:). Dočetla jsem se, že ve starých arabských recepturách byl součástí marokánek i hašiš. Je pravda, že jsem tedy nedodržela arabskou recepturu, jak s hašišem, tak ani bez něj, ale to tak už bývá s těmi staršími recepty. Projdou si dlouhou cestou i velkou změnou. Já jsem v tomto receptu volila především sušené ovoce, které máme samozřejmě rádi a chuťově se k sobě hodí a s ořechy to bylo obdobné. Tato kombinace je příjemná a neotřelá. Vše je nakonec spojené veganským kondenzovaným mlékem a oříškovou moukou, kterou můžete klidně zaměnit i za kokosovou. I když marokánky nejsou z historického hlediska vánočním cukrovím, u nás v České republice se pomalu staly tradicí a zdobí vánoční stoly mnoho domácností. A já si řekla, že by byla škoda tuto dobrotu jemně nevylepšit a dát jí trochu ten zpáteční, zdravější styl.

Počet porcí : 18 - 22 ks

SUROVINY :

  • 200 g kokosového kondenzovaného mléka
  • 20 g mletých chia semínek
  • 160 g sušeného manga
  • 100 g brusinek
  • 45 g goji
  • 90 g neloupaných mandlí
  • 70 g kešu ořechů
  • 35 g slunečnicových semínek
  • 60 g pistácií
  • 30 g vlašských ořechů
  • 25 g mandlové mouky
  • 40 g rostlinného mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • Kůra z 1 ks citrónu
  • 1,5 polévkové lžíce Amareta
  • Špetka soli
  • Čokoláda na dokončení


POSTUP :

Nejprve si namočíme goji do vody pro změknutí. Poté si vezmeme velkou misku, do které vložíme všechny ořechy nasekané na libovolné kousky. Kromě slunečnicových, ty nekrájíme. Poté k nim přidáme mango nakrájené na malé kostky, brusinky nasekané na libovolné kousky a jako poslední slité goji.

Do rendlíku si nalijeme rostlinné mléko, vegan kondenzované mléko, amareto, sůl a přivedeme k varu. Přisypeme chia semínka pomletá na mouku a mandlovou mouku. Důkladně promícháme, aby nevznikly hrudky, a za stálého míchání necháme směs zhoustnout. Poté přelijeme k nasekaným ořechům. Důkladně zamícháme.

Troubu si rozehřejeme na 170°C a na plech s pečicím papírem vytvoříme za pomoci lžíce hrudky /placky, které pečeme cca 20 – 25 minut. Hotové marokánky poznáte podle toho, že jemně na povrchu zezlátly a jsou kompaktnější. I tak, ale musí úplně vychladnout, než je budeme oddělávat z plechu.

Poté si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a spodní část marokánek potřeme. Necháme ztuhnout a skladujeme v lednici.

Přeji dobrou chuť.