Veganský citrónový chlebík s makovým krémem

31.05.2024

Budu se hodně opakovat, ale já prostě miluji sladké snídaně a příznivci sladkých snídaní se tedy zde u mě na blogu mohou opravdu vyřádit:). Ale také jako všechny ostatní lidi i mě nebaví jíst pořád to stejné dokola. Takže neustále vymýšlím různé kombinace chutí a surovin, tak aby ty moje recepty byly jak chutné, snadné na přípravu, tak i prospěšné pro naše tělo. No a mák 100% patří mezi super potraviny. V semenech máku najdeme velké množství zdravých tuků a bílkovin. Jsou v nich také obsaženy vitamíny jako je vitamín E, A a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek tu najdeme vápník, draslík, hořčík, železo, zinek, mangan, měď, sodík i fosfor. Mák je opravdu bohatým zdrojem vápníku a údajně ho prý obsahuje dokonce až 12x více než kravské mléko. Tento minerál je nezbytný pro zdraví našich zubů a správný růst kostí. Vitamín E, který se nachází hlavně v potravinách rostlinného původu, se řadí mezi silné antioxidanty, které pozitivně působí na vitalitu našich vlasů, nehtů a pleti. Mák je úžasný na paměť. Obsahuje kyselinu olejovou, která se výborně osvědčila při snaze zlepšit paměť, nebo snížit krevní tlak. Další obrovskou zajímavostí je, že mák si nemohou vynachválit lidé procházející náročným obdobím plným strachu a stresu. Jemné makové aroma má výrazný, uklidňující účinek na lidskou psychiku, uklidňuje centrální nervovou soustavu, pomáhá při neurózách i duševní nerovnováze. Což v dnešní uspěchané a velice stresující době, může být super zpráva. Toto vše a spoustu dalšího platí nejen pro samotný mák, ale i pro makový olej, který jsem přidala jak do samotného chlebíku, tak i do makového krému na zjemnění. Makový olej má totiž vynikající chuť a doporučuje se na přípravu jak studených tak i teplých jídel. Je vhodný do sladkých i slaných jídel. Ale pozor. Opět zde platí pravidlo, že musí být opravdu v prvotřídní kvalitě. A kde já samotná hledám tyto kvalitní suroviny a oleje? U společnosti PÖDÖR. Zatím mě s ničím nezklamali. Každý olej je čerstvý, má krásnou barvu, chuť i vůni. Ráda s nimi pracuji v kuchyni. Můžete u nich sehnat i různé koření, jako například Tonka fazole, které jsem mimo jiné přidala do tohoto citrónového chlebíku. Protože kombinace vanilky, citrónu a máku je opojná :))

SUROVINY :

Těsto :

  • 150 g špaldové mouky
  • 50 g quinoové mouky
  • 150 g vegan bílého jogurtu
  • 40 g rostlinného oleje
  • 20 g makového oleje od společnosti PÖDÖR
  • 70 g třtinového cukru
  • 50 g rostlinného mléka
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku
  • 1 čajová lžička sody
  • 10 g čerstvé citrónové kůry
  • 40 g citrónové šťávy
  • 1 ks tonka fazole od společnosti PÖDÖR

Makový krém :

  • 100 g kešu ořechů
  • 40 g vody
  • 15 - 25 g citrónové šťávy
  • 130 g mletého máku
  • 90 g datlové pasty
  • 25 g čekankového sirupu
  • 1 polévková lžíce makového oleje od společnosti PÖDÖR
  • Špetka soli

POSTUP :

Nejprve si upečeme chlebík, takže si nachystáme pečící nádobu na chleba o velikosti 21x11cm, vymažeme ho rostlinným olejem a vysypeme moukou. Troubu rozehřejeme na 180°C. Je opravdu důležité mít troubu horkou, budeme pracovat s jedlou sodou.

Do jedné misky smícháme oba dva druhy muk, kypřicí prášek, jedlou sodu, najemno nastrouhanou tonka fazoli a vše promícháme.

V druhé míse smícháme mléko, jogurt, citrónovou šťávu i kůru, cukr, oba dva druhy oleje a metličkou důkladně promícháme.

Nyní musíme pracovat rychle. Sypkou část smícháme s mokrou a rychle vše řádně promícháme. Jedlá soda začne ihned pracovat, proto musíte mít vše nachystané, aby to byla rychlovka. Následně přendáme těsto do pečící nádoby a pečeme v troubě cca 35 – 45 minut. Záleží na Vaší troubě. Vše kontrolujeme špejlí.

Mezitím si namočíme kešu ořechy na cca 1 hodinku. Poté je slijeme a přesuneme je do výkonného mixéru (můžete vše mixovat i za pomoci tyčového mixéru). Přidáme vodu, citrónovou šťávu, sůl a rozmixujeme na hladko. Přidáme datlovou pastu, čekankový sirup, mák a opět rozmixujeme. Nyní můžeme doladit citrónovou šťávou.

Vychladlý chlebík potřeme hotovou makovou směsí. Můžeme ozdobit jedlými květy, ovocem, citrónovými plátky, jednoduše čímkoliv chcete a já Vám přeji dobrou chuť.