Veganský kedlubnový řízek
Trochu té tzv. klasiky na nedělní oběd neuškodí. Vždycky když začne sezóna nových brambor, mám neuvěřitelnou chuť si je uvařit s čerstvou petrželovou natí a s nějakým smaženým kouskem. To jsou ty zvyklosti z dětství. Když jsem totiž byla malá, téměř pokaždé se k prvním novým bramborám udělal smažený řízek a okurkový salát. No a já si to pokaždé k těm novým bramborám vybavím. Vzhledem k tomu, že už delší dobu nejím maso a nerada nakupuji polotovary, řízek to v pravém slova smyslu nebude. Ale jak jistě víte, obalovat a smažit se dá snad cokoliv. A když jsem viděla na Zelném trhu v Brně ty nádherné gigantické kedlubny, bylo mi hned jasné, že je musím koupit a že z nich udělám veganské smažené řízky. V receptu je použitý trojobal, ale místo vajíček jsem použila ochucené cizrnové těstíčko. Díky němu dosáhnete stejného efektu jako u vajec, ale zároveň navýšíte bílkoviny a celý trojobal je nadýchaný a jemný. Obalovat v něm můžete cokoliv - cuketu, houby, tofu....
SUROVINY :
- 900 g gigant máslová kedlubna
Na těstíčko :
- 60 g cizrnové mouky
- 1 čajová lžička černé soli
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1/2 čajové lžičky sušeného česneku
- Špetka majoránky
- 125 ml vody a poté cca 35 ml vody na ředění
- Pepř dle chuti
- Strouhanka na obalování
- Špaldová celozrnná mouka na obalování
POSTUP :
V první řadě si vytvoříme těstíčko a to tak, že do misky nasypeme cizrnovou mouku, kurkumu, česnek, majoránku, černou sůl a zamícháme. Poté přilijeme 125 ml vody a vše důkladně promícháme. Dáme stranou.
Do jednoho hlubokého talíře si nasypeme špaldovou mouku, do druhého strouhanku.
Kedlubnu oloupeme a omyjeme. Nakrájíme na plátky o průměru cca 0,5 - 1 cm.
Nyní budeme obalovat. Během obalování nám bude těstíčko houstnout a proto si ho průběžně budeme ředit připravenou vodou.
Kedlubnu jemně obalíme v mouce a poté v těstíčku, kde za pomoci vidličky těstíčko jemně rozmažeme po kedlubně, přebytečné těsto necháme ztéct do misky a nakonec obalíme ve strouhance. Takto to zopakujeme s každou ukrojenou kedlubnou.
Poté rozpálíme pánvičku na střední oheň a na rostlinném oleji smažíme po obou stranách.
Máme hotovo a můžeme servírovat např. s vařenými bramborami ozdobenými petrželkou, sojanézou a okurkovým salátem.
Přeji dobrou chuť
TIP:
Při první manipulaci s těstíčkem budete zřejmě překvapeni a bude to chtít chvíli, než přijdete na tu správnou konzistenci a techniku. Cizrnová mouka totiž během obalování saje tekutiny a stále houstne. Takže musíte často přilévat vodu a promíchávat. Nechejte si proto vodu poblíž v hrnečku. Ale nebojte se. Žádná věda to není. Prostě si těstíčko regulujete podle vody. Nic nemůžete tak pokazit, aby to nakonec nebylo dobré.