Veganský lehký dortík s lesním ovocem
Tento veganský ovocný dortík je neuvěřitelně rychlý na přípravu a roztomilý. Vůbec bych neváhala a klidně bych ho nachystala i na dětslou oslavu. Není moc sladký a citrón a čerstvé ovoce Vás v létě opravdu osvěží.
SUROVINY :
Těsto :
- 110 g špaldové celozrnné mouky
- 40 g žitné celozrnné mouky
- 35 g vody
- 40 g rostlinného oleje
- 40 g kokosového cukru
- 4 g kypříciho prášku
- 1 lžička citrónové šťávy
- špetka soli
- kůra z 1 citrónu
Náplň :
- 500 ml mandlového mléka
- 1 vanilkový pudink
- špetka kurkumy na obarvení
- 2 lžíce agáve sirupu
- 1 -2 lžičky citrónové šťávy
- 3 lžičky chia semínek
Na ozdobu :
- čerstvé ostružiny a maliny
POSTUP :
Předehřejeme si troubu na 170°C.
Jako první uděláme těsto. V míse smícháme sypké suroviny ( obě dvě mouky a kypřicí prášek ) a důkladně promícháme. V druhé míse smícháme olej, vodu, cukr, kůru a šťávu z citrónu, špetku soli. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Vymažeme a moukou si vysypeme formu o velikosti 17 cm. Sypkou část nasypeme do druhé mísy a zpracujeme vařečkou těsto. Poté si ho přeneseme na vál a chvíli těsto zpracováváme. Vytvoříme takovou konzistenci, jako na těsto na koláč. Přeneseme opatrně do formy, vidličkou důkladně propícháme a dáme do trouby na 20 minut.
Mezitím si uděláme náplň a ta je úplně jednoduchá.
Uvaříme podle návodu pudink, do kterého přidáme kurkumu. Konzistence musí být hustější, v podstatě se bude táhnout ze lžíce. Poté odstavíme a přidáme chia semínka.
Do upečeného těsta nalijeme náplň a po vychladnutí dáme do lednice do druhého dne.
Nakonec ozdobíme malinami a ostružinami a můžeme podávat.
Dortík není moc sladký, takže pokud máte rádi hodně slazené, změňte si dávkování cukru.
Dobrou chuť