Veganský lehký dortík s lesním ovocem 

28.06.2021

Tento veganský ovocný dortík je neuvěřitelně rychlý na přípravu a roztomilý. Vůbec bych neváhala a klidně bych ho nachystala i na dětslou oslavu. Není moc sladký a citrón a čerstvé ovoce Vás v létě opravdu osvěží.

Veganský dortík s lesním ovocem
Veganský dortík s lesním ovocem

SUROVINY :

Těsto :

  • 110 g špaldové celozrnné mouky
  • 40 g žitné celozrnné mouky
  • 35 g vody
  • 40 g rostlinného oleje
  • 40 g kokosového cukru
  • 4 g kypříciho prášku
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • špetka soli
  • kůra z 1 citrónu

Náplň :

  • 500 ml mandlového mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • špetka kurkumy na obarvení
  • 2 lžíce agáve sirupu
  • 1 -2 lžičky citrónové šťávy
  • 3 lžičky chia semínek

Na ozdobu :

  • čerstvé ostružiny a maliny

POSTUP :

Předehřejeme si troubu na 170°C.

Jako první uděláme těsto. V míse smícháme sypké suroviny ( obě dvě mouky a kypřicí prášek ) a důkladně promícháme. V druhé míse smícháme olej, vodu, cukr, kůru a šťávu z citrónu, špetku soli. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

Vymažeme a moukou si vysypeme formu o velikosti 17 cm. Sypkou část nasypeme do druhé mísy a zpracujeme vařečkou těsto. Poté si ho přeneseme na vál a chvíli těsto zpracováváme. Vytvoříme takovou konzistenci, jako na těsto na koláč. Přeneseme opatrně do formy, vidličkou důkladně propícháme a dáme do trouby na 20 minut.

Mezitím si uděláme náplň a ta je úplně jednoduchá.

Uvaříme podle návodu pudink, do kterého přidáme kurkumu. Konzistence musí být hustější, v podstatě se bude táhnout ze lžíce. Poté odstavíme a přidáme chia semínka.

Do upečeného těsta nalijeme náplň a po vychladnutí dáme do lednice do druhého dne.

Nakonec ozdobíme malinami a ostružinami a můžeme podávat.

Dortík není moc sladký, takže pokud máte rádi hodně slazené, změňte si dávkování cukru.

Dobrou chuť