Veganský slaný karamel

12.02.2025
Slaný karamel. Pro mnoho lidí velká zbytečnost a pochutina, bez které se svět obejde. Pro druhé neskutečná gastronomická záležitost, která neuvěřitelně ozvláštní jídla, do kterých je přidána. Ano je to tak. Mám ve svém okolí lidi, kterým nechutná slaný karamel. Mě osobně moc karamel nechutná, ale slaný karamel zbožňuji. Proto jsem se také rozhodla, že konečně přidám tento recept na blog. Recept je opravdu snadný a nepotřebujete žádné speciální suroviny. V lednici Vám vydrží i 2 měsíce. Můžete ho přidávat do snídaní jako jsou vafle, lívance, palačinky, ale ozvláštní i ovesné kaše. Dalším využitím je přidat ho jako náplň do pralinek, či lehce doladit a dozdobit s ním nějakou buchtu i dezert. Předpokládám, že s využitím nebudete mít problém. Tak vyzkoušejte můj veganský karamel a dejte mi vědět kde jste ho využili jako první :))

SUROVINY :

  • 80 g bílého cukru
  • 70 g třtinového cukru
  • 400 ml kokosového mléka v plechu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 - 1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu

Na dokončení :

  • Hrubá sůl

Veganský slaný karamel
Veganský slaný karamel


POSTUP :

Při výrobě karamelu doporučuji neodcházet od plotny a stále vše kontrolovat a míchat. Na malém ohni si rozpustíme oba dva druhy cukru. Jakmile se rozpustí, odděláme z plotny a přidáme sůl, vanilkový extrakt (raději přidávejte postupně, lepší je méně než více) a kokosové mléko. Vrátíme zpět na plotnu a za stálého míchání vaříme opět na malém ohni cca 30 minut. Vše se musí krásně spojit v kompaktní hmotu.

Výsledný karamel se bude zdát řidší, než by měl být. Ovšem nemusíte se bát, jakmile vychladne, získá tu správnou konzistenci. Kdyby se Vám i tak nezdála jeho konzistence, postačí ho dát na 30 minut do mrazáku. Jakmile karamel jemně vychladne, přendáme ho do sklenice, posypeme hrubou solí a uchováváme v lednici. Takto skladovaný karamel Vám vydrží klidně i měsíc.

No a já Vám přeji dobrou chuť.