Veganský slaný závin s olivami

02.08.2022

Slané záviny jsou velice rychlou volbou pro přípravu večeře, také se skvěle hodí na oslavy narozenin, výročí nebo když čekáte návštěvu. Dlouho jsem nemohla na českém trhu najít ke koupi listové těsto, které by vyhovovalo mému alternativnímu stylu stravování. Když si totiž přečtete složení listového těsta, myslím že se zhrozíte. Já jsem to svoje listové těsto už našla a mohu tak s klidnou duší upéct nějakou slanou pochutinu nebo proslulý jablečný závin. Každopádně, tato slaná kombinace chutí mrkvového pesta, uzeného vegan sýra, oliv, červené cibule a kapie Vás jistě potěší a Vaše chuťové pohárky budou opravdu tančit radostí. Troufnu si říct, že zatím kdokoliv kdo tento závin jedl, měl na něj stejný názor. Závin je na povrchu krásně křupavý a uvnitř se schovává výborná kombinace sladké, slané, štiplavé chuti, která se v ústech příjemně rozpouští díky vegan sýru. Jestliže máte rádi olivy, 100% tento recept vyzkoušejte. A když k tomu uděláte jednoduchý zeleninový salát, máte večeři hotovou. Tak neváhejte a s chutí do toho. 

SUROVINY :

  • 500 g veganského listového těsta bez palmového oleje
  • 150 g vegan smoked sýra Violife
  • 50 g červené cibule
  • 80 g zelených oliv
  • 55 g zavařené červené papriky

Pesto :

  • 75 - 80 g mrkvové natě
  • 70 ml olivového oleje
  • 100 g opražených kešu ořechů
  • 17 g česneku
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • Pepř dle chuti - nemusí být

Na potření voda smíchaná s olejem

Na posypání sezamová semínka a mletý mák

POSTUP :

Nejprve si vytvoříme pesto. Pokud nemáme po ruce opražené kešu ořechy, tak si je na sucho opražíme, vložíme do mixéru a rozmixujeme na zhruba hrubou mouku. Poté přendáme do misky a dáme stranou. Mrkvovou nať opláchneme a překrojíme na větší kusy. Vložíme do mixéru společně s olejem a mixujeme na kaši. Poté přidáme česnek, sůl a opět rozmixujeme. Nakonec přisypeme kešu ořechy a vše spojíme. Hotové pesto dáme stranou.

Do další misky vložíme najemno nakrájenou cibuli a na kostečky nasekané olivy a sterilovanou červenou papriku. Vše smícháme. Sýr nastrouháme najemno, v misce smícháme 2 čajové lžičky oleje a 3 polévkové lžíce vody. Rozpálíme troubu na 180°C a nachystáme si dva plechy vystlané pečicím papírem.

Listové těsto rozpůlíme napůl. Na pomoučeném válu si vyválíme tenčí obdélník, který rovnoměrně potřeme polovinou pesta. Okraje necháme cca 2 cm nepotřené. Poté posypeme polovinou nakrájené směsi, dále posypeme sýrem a srolujeme. Celý povrch těsta potřeme vodou s olejem a nakonec posypeme sezamovými semínky a mákem.

Dáme péct do trouby, dokud nám těsto na povrchu nezezlátne. Stejný postup pak opakujeme i s druhou polovinou.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout a poté servírujeme.

Dobrou chuť

Veganský slaný závin s olivami
Veganský slaný závin s olivami